Jaké jsou nejznámější masopustní moučníky. Smažené koblihy i skvělé vdolky s povidly
Masopust znamená období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, průvody s maskami a také zabijačky. Mezi tradiční masopustní dezerty patří koblihy, vdolky a boží milosti.
K pravému masopustu patří především poctivé jídlo. Kromě jitrniček, jelítek, paštik či lahodných bůčků si také zakládáme na sladkých dobrotách. V tyto dny se připravovaly především koblihy, vdolky, tradiční koláčky nebo také boží milosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Smažené koblihy
Koblihy jsou druh sladkého pečiva, obvykle se připravují z kynutého nebo tvarohového těsta a smaží v rozehřátém tuku. Teplé koblihy se na závěr naplní marmeládou a obalují v cukru. Chutnají nejlépe čerstvé, hned po upečení.
Tradiční vdolky
Vdolky jsou tradiční sladké kynuté jídlo a smaží se stejným způsobem jako koblihy. Obvykle se podávají dozdobené povidly či marmeládou a doplněné kopečkem šlehačky či strouhaným tvarohem. Vdolky můžeme také plnit tvarohovou náplní.
Boží milosti
Boží milosti se připravují z hladkého těsta, které připomíná nudlové. Do těsta se obvykle přidává smetana a trochu citrónové šťávy či kůry. Smaží se podobně jako koblihy v horkém tuku a hned po usmažení je za tepla obalujeme ve vanilkovém cukru.
Pojďte společně s námi oslavit tento tradiční svátek přípravou smažených koblih podle videoreceptu. Jakou sladkou dobrotu připravujete o masopustu vy?
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 35 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 57 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře