Marmeláda zdokonalí palačinky, dorty i sýry. Z čeho všeho lze připravit?
Jakákoliv marmeláda je v kuchyni skvělým pomocníkem, neboť se hodí do sladké, ale i slané kuchyně. K přípravě marmelády můžete využít téměř jakékoliv ovoce, které si v trochu jiné podobě chcete dopřávat celý rok. Tuto sladkou pochoutku si dokonce mohou vychutnat i děti či ti, co si hlídají figuru, protože je možné připravit i marmeládu bez cukru.
Tradiční i netradiční marmelády
K dostání jsou jak tradiční, tak i méně tradiční marmelády. Mezi klasiku patří bez pochyby marmeláda z rybízu (i černého rybízu), třešní, ostružin, angreštu, jahod, meruněk či malin. Do těch méně tradičních pak spadá marmeláda z aronie, josty, špendlíků, ale i třeba z rajčat nebo cuket.
Využití marmelády v kuchyni
Marmeláda má v kuchyni široké využití. Asi nejoblíbenější je namazaná na toastu nebo pečivu, kde dodává sladkou chuť a konzistenci. Dále se často používá také k dochucení dezertů, jako jsou dorty, koláče, muffiny, palačinky a lívance. Oblíbená je také i ve slané kuchyni, kdy se používá do sladkých omáček pod maso, nebo také k různým druhům sýra, což tvoří zajímavou kombinaci sladkých a slaných chutí.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za syrova trpké a mohou způsobit žaludeční potíže, proto se upravují tepelně. Vyrobíte z nich výborné kompoty, džemy a marmelády. Kdoule příjemně voní, naše prababičky je ukládaly do skříní mezi prádlo, aby jimi vonělo.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Srstka angrešt nebo srstka obecná je oblíbený zahradní keř, známý pod názvem angrešt. Od tohoto rostlinného druhu bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, jejichž plody obsahují důležité kyseliny, především citronovou a jablečnou, minerální látky prospívající našemu zdraví a také potřebnou vlákninu. Angrešt je výborný v čerstvém stavu, ale skvěle se hodí i do kompotů, džemů a marmelád.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Občerstvení na Oktagonu: Pro hosty připravujeme řízky, barevné sushi, krevety i guláš, říká šéfkuchař Lukáš Neckář
Sladké šišky jsou hitem Instagramu. Nepečené cukroví s cukrovou peřinkou chutná božsky a hotové je za deset minut
Hrušky, podzimní kolegyně jablek: Dietní ovoce dokáže odstranit jedovaté látky z těla