Vánočka patří k symbolům našich Vánoc. Vše o sladkém pečivu z kynutého těsta
Vánočka je jedním ze symbolů českých Vánoc. Každá rodina má svůj recept nebo nějaký dobrý najdete v kuchařských knihách nebo na internetu. Spoustu receptů najdete také na webu Toprecepty.cz. Rady a tipy, jak připravit nejlépe těsto i jak vánočku zamotat. Nejčastěji se plete jako třípatrová z 8 či 9 pramenů z kynutého těsta s droždím. Každé patro má svou symboliku - voda, slunce, vzduch a země; rozum, vůli a cit a nakonec vědění a lásku.
Vánočka se peče už několik století, nejdříve v řemeslných dílnách caletníků, od 18. století se její pečení postupně přesunulo i do domácností.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Sezona dýní je v plném proudu. Přinášíme stručný manuál sklízení, nakupování i skladování této podzimní zeleniny
Vepřové plátky na uzeném bůčku a cibuli: Bůček dodá voňavou a lehce pikantní šťávu, kterou skvěle zahustí cibule
Turecké manti: Miniaturní taštičky z tenkého těsta se plní masem i bramborami, orientální šmrnc jim dá speciální omáčka