Boží milosti jsou tradičním sladkým pečivem pro sváteční příležitosti
Boží milosti jsou druh sladkého pečiva, které se tradičně připravuje v období masopustu a na velikonoční pondělí jako poslední sváteční sladkost. Jde o křehké smaženky z hladké mouky, žloutků, másla, smetany a bílého vína.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava těsta na boží milosti
Je důležité, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu:
- 300 g hladké mouky a 150 g másla se špetkou soli zpracujeme ručně nebo v robotu do jemné drobenky.
- Do drobenky zapracujeme 120 g kysané smetany, 10 g cukru, citrónovou šťávu, 2 žloutky a pár lžic bílého vína (víno není nutné).
- Vypracované těsto necháme na lince 30 minut odpočinout. Pak ho rozválíme na plát, který přeložíme na třetiny a znovu rozválíme - to několikrát opakujeme.
- Těsto zabalíme do fólie a vložíme do lednice, kde bude několik hodin odpočívat.
Tvarování a smažení božích milostí
Kousky másla v těstě při smažení způsobí, že jemně lístkuje:
- Odpočinuté těsto rozválíme na 3–4 mm a zubatým rádýlkem nakrájíme plát na čtverce, obdélníky, trojúhelníky nebo vykrojíme kolečka či květiny.
- Každý kousek ještě nožem uprostřed prořízneme. Odkrojky těsta už znovu nerozvalujeme, ale zpracujeme je tak, jak jsou.
- V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme větší množství tuku a milosti, které musí v tuku plavat, rychle osmažíme a přitom je stále otáčíme.
- Usmažené milosti necháme okapat na ubrousku, vložíme do moučkového cukru s vanilkou a skořicí a jemným potřásáním misky každý kousek obalíme.
Jestli máte chuť na křehké a sladké boží milosti, zkuste si je připravit podle našeho videa. Nezáleží na tom, jaký tvar zvolíte:
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na velikonoční boží milosti, fánky či křehotinky: Díky máslu jsou křehké, díky rumu voňavé a lahodné
Boží milosti se připravují při svátečních příležitostech. Jak je usmažit podle receptů našich babiček?
Která těsta nechat odležet? Jednoduchý krok zaručí lepší práci s těstem
Komentáře