Čím zatížit okurky při kvašení? Musí zůstat ponořené v láku, aby se nekazily
Kvašené okurky připravujeme během letních dnů z přebytků okurek. Postup jejich přípravy je velmi jednoduchý a výsledná chuť báječná. Kromě toho jsou okurky, které projdou mléčným kvašením, velmi zdravé. Podmínkou úspěchu je udržet okurky pod hladinou nálevu.
Na kvašení se doporučuje používat přerostlé okurky, tímto způsobem se velmi dobře zužitkují. Ale stejně tak chutné jsou po vykvašení menší nakládačky, záleží tedy na tom, co zrovna máme k dispozici. Kvasný proces velmi dobře a rychle probíhá při teplém letním počasí. Na kvašení si můžeme pořídit speciální kvasnou nádobu, ale bohatě nám postačí běžné pětilitrové sklenice.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Okurky musí zůstat pod hladinou
Kvalitní okurky dobře umyjeme, větší kusy propícháme vidličkou a naskládáme do sklenic. Prokládáme je koprem a různými listy pro podporu kvašení (např. vinné a višňové listy, listy černého rybízu, křenové listy). Vše zalijeme vychladlým slaným nálevem. Náš další článek vám poradí, kolik dát do nálevu soli. Okurky po vykvašení trochu zmenší objem a kdybychom je nezatížili, začnou stoupat nad hladinu a měknout, snadno se na povrchu může objevit plíseň. Zatížení je proto nutností.
Čím zatížit okurky při kvašení
Udržení okurek pod hladinou nás může docela potrápit, pokud s tím nemáme zkušenost.
- Pro kvašení ve speciálních nádobách se prodávají těžítka ze stejných materiálů, cena je samozřejmě vyšší. Nákup se vyplatí, pokud nádoby využijeme opakovaně v průběhu roku, např. na výrobu domácí kvašené zeleniny - pickles.
- Nejjednodušší je zatížení pomocí dřívek z bukové dýhy. Prodávají se pod názvem "Dřívka k zajištění" a slouží k udržení kvašáků nebo utopenců v láku. Před použitím je dáme na chvíli do misky s vodou, aby získaly pružnost. Pak je vložíme do sklenice a zajistíme jimi okurky před stoupáním nad hladinu. Obvykle postačí jedno dřívko na sklenici, ale ideální je použít dva kusy křížem. Je-li časem potřeba, vyměníme dřívka za nová. Dřívka se prodávají po 10 kusech, cena za balení je přibližně 60–80 Kč.
- Zatížení okurek se dá provizorně zvládnout např. pomocí kamenů vhodné velikosti (musí být perfektně čisté). Poslouží i různé skleničky (jako improvizovaná těžítka) nebo mikrotenový sáček naplněný částečně vodou a uzavřený, poté položený na povrch hladiny.
Na závěr pro vás máme recept na výborné kvašáky. Můžete si je připravit podle názorného videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 10 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší kvašáky. Ochutnejte výborné křupavé okurky jedinečné chuti podle rodinných receptů
Jak zmrazit okurky salátovky. Jednoduchým postupem snadno zpracujeme přebytek plodové zeleniny
Milujete kvašenou zeleninu? Ochutnejte domácí pickles, které můžete jíst už za několik dnů
Komentáře