Křehounká vepřová panenka je delikátním masem. Poradíme, jak ji co nejlépe připravit
Nejjemnějším a nejdražším vepřovým masem je panenka. Je to dlouhý úzký sval, který se táhne od žeber až k pánvi, uvnitř těla, pod páteří. Nazývá se také panenskou či vepřovou svíčkovou. Pojďme si říct, jak ji zpracovat.
Vepřová panenka nevyžaduje nijak složitou ani časově náročnou úpravu. Sval je měkký, křehký a jemný, ideální na minutkovou přípravu. Můžeme ji ale také péct v troubě, marinovat nebo filírovat, tedy hotovou pokrájet na plátky tenké 0,5–1 cm.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit vepřovou panenku
Ať zvolíme jakoukoli přípravu, vždy bude hotovo velmi rychle. Proto je dobré nechat si úpravu masa až na konec, až budete mít vše ostatní připravené.
- Medailonky z panenky jsou nenáročné na přípravu a tak zvládne i začátečník vykouzlit delikátní pokrm. Maso pokrájené na medailonky osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na dobře rozpáleném oleji.
- Panenku můžeme restovat i v celku nebo ji jen nasucho zatáhnout na pánvi a nechat dojít v troubě při 200 °C po dobu 8–10 minut.
- S kořením se v tomto případě vyplatí šetřit, postačí jen sůl a pepř.
Panence můžete pořídit i slušivý slaninový kabátek. Jak na to vám ukážeme v následujícím videoreceptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 11 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 15 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 19 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Komentáře