Jak dlouho grilovat kuře na ohni, abyste docílili dokonale propečeného a šťavnatého masa
Přesnou dobu grilování nikdy nelze určit. Dá se ale odhadnout podle teplot a velikosti masa, v našem případě kuřete. Máme pro vás také další tipy, díky kterým si ověříte, jestli je kuře již opravdu hotové.
Rádi byste si s rodinou či přáteli pochutnali na kuřeti připraveném na ohni? Ať už máte gril či ohniště, s námi to zvládnete. Nezapomeňte si kuře předem připravit - omyté a osušené jej naložte do marinády, nejlépe do druhého dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kuře na rožni
Za stálého otáčení, včetně pravidelného natírání marinádou, grilujte kuře na rožni přibližně 2 hodiny nad vyšší vrstvou žhavých uhlíků a popela. Rožeň seženete nejen na gril, ale i na ohniště. Pokud tedy pořízení grilu neplánujete, není to překážkou. Nezapomeňte kuře svázat potravinářskou nití, aby křidélka i stehna držela u těla kuřete. Nepřipečou se a vyhnete se i jejich odpadnutí, až bude maso hotové.
Postačí i ohniště s roštem
Ohniště můžete vylepšit roštem a kuře připravit na něm. Dobré je kuře zabalit do alobalu a z každé strany jej péct 1 hodinu. Nakonec jej z alobalu vyjměte a nechte opéct kůrčičku. Přitom můžete kuře ještě potírat marinádou. Kuře lze také rozpůlit. Odstraňte mu špičky křídel, rozdělte ho a vyjměte páteř. Takto rozevřené kuře může být podle velikosti i do hodiny připraveno k servírování.
Nespoléhejte se jen na čas
Můžete se řídit těmito radami:
- Doba přípravy se vždy liší podle teploty a velikosti kuřete. Obecně se počítá 1 hodina grilování na 1 kg masa. Pokud koupíte veliké, tříkilové kuře, počítejte orientačně se třemi hodinami přípravy na ohni.
- Hotové kuře poznáte jednoduše i jinak - pokud do něj píchnete jehlou mezi stehno a zadní část hrudníku, musí vytékat čirá šťáva, nikoliv narůžovělá či červená.
- Lze také použít teploměr na maso - v nejsilnějších částech masa by nemělo být méně než 82 °C.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po ugrilování je potřeba maso nechat chvíli odpočinout a poté se již můžete s radostí pustit do porcování a hodování. Jako inspiraci vám přinášíme video-recept s postupem, jak připravit skvělou marinádu na maso na gril či pánev. Přejeme krásné chvíle strávené ve společnosti vaší rodiny a přátel.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 16 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 18 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 20 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Čím potírat maso na grilu, aby nebylo vysušené? Pokud jste ho nestihli včas naložit, poradíme vám
Jak dlouho maso grilovat, aby byl výsledek dokonalý. Každý druh masa potřebuje jiný čas tepelné úpravy
Komentáře