Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby, pokud jsou dobře skladované, vydrží velmi dlouho. Svou výraznou vůní a chutí obohatí polévky, guláše, zapékané pokrmy a další jídla. Před použitím je namáčíme, stačí pouze na kratší dobu, poté je už zpracujeme jako čerstvé.
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do bramborové nebo čočkové polévky či do guláše, namáčení není nutné - za předpokladu, že se budou vařit dostatečně dlouho, aby v jídle nebyly tuhé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak namáčet houby
Postup namáčení sušených hub je jednoduchý, vaření s nimi je rychlé a využití obdobné jako u hub čerstvých:
- Sušené houby před použitím propláchneme a zbavíme případných nečistot. Pokud ale víme, že jsou houby čisté, není proplachování potřeba. Proplachování má smysl, pokud houby nebyly před sušením dobře očištěné.
- Sušené houby zalijeme vodou. Nedáváme jí mnoho, stačí je zalít tak, aby byly vodou pouze zakryté.
- Houby není třeba namáčet dlouho, stačí alespoň půl hodiny nebo hodinu, ideálně dvě až tři hodiny. Můžeme je také namočit už večer a použít následující den k vaření.
- Houby lze namočit i do mléka. Hodí se pak např. do zapékaných těstovin.
- Houby obvykle namáčíme do studené nebo vlažné vody. Namáčení do horké vody proces příliš neurychlí, ale houby pustí do vody více aromatických látek a barviva. Nevadí to, pokud vodu také spotřebujeme při vaření.
- Houby po namočení slijeme, pokud je používáme do jídel, kde není žádoucí žádná zbytečná tekutina. Jinak je často používáme i s vodou, ve které se namáčely. Můžeme ji použít na podlévání připravovaného jídla.
- Vodu nepoužíváme také v případě, že chceme v pokrmu snížit výrazné aroma a tmavé intenzivní zbarvení sušených hub.
Jak uvařit jednoduchý houbový guláš
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 2 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 23 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat sušené houby. Vyvarujte se začátečnických chyb. Poradíme vám, které to jsou
Jak na pravého houbového kubu? Nejlepší je ze sušených modráků, které dodají černou barvu, a důležitá je správná velikost krup
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Komentáře