Olivy jsou jedinečnou lahůdkou nejen středomořské, ale i naší kuchyně. V mnoha jídlech jsou nepřekonatelné
Olivy mají specifickou chuť, díky které je mnozí z nás milují, jiní o ně nestojí. Jedná se o ovoce, které se pěstuje v mnoha druzích a velikostech. Pro nás je nejzásadnější rozdíl mezi zelenými a černými olivami. Nejedná se ale o rozdíl v druhu, nýbrž ve zralosti. Zelené jsou nezralé, černé jsou naopak zralé.
Olivy obsahují pecičku, která se v těch, jak je známe z obchodu, často nahrazuje různými náplněmi. Žádané jsou především kousky červených papriček, loupané mandle a sardelky. Pokud máte olivy rádi, vyplatí se koupit rovnou více balení ve slevové akci a pak je mít vždy po ruce.
Obložené mísy
Obložená studená mísa je korunou slavnostního stolu. Příprava vyžaduje chvilku rozmýšlení předem, například pro kolik lidí bude, do jaké finanční částky se chceme vejít, jakou zvolíme kombinaci… Podívejte se na všechny obložené mísy.
Jak používat olivy
Olivy se v kuchyni rozhodně neztratí, oblíbené jsou především zelené. Kromě toho, že jsou žádanou jednohubkou, přidáváme je do čerstvých salátů i tepelně upravených jídel. Vybrali jsme několik příkladů pokrmů, jejichž chuť olivy jednoznačně podtrhnou. Používejte je především:
- na zdobení jídel studené kuchyně,
- do zeleninových nebo těstovinových salátů,
- do jídel s rajčaty,
- k doplnění pizz a jiných slaných koláčů,
- do omáček na těstoviny, především rajčatových,
- do pokrmů s tuňákem a těstovinami,
- do sýrových jídel, zvlášť v kombinaci s balkánským sýrem,
- při nakládání sýru,
- do zapékaných pokrmů, bramborových, těstovinových, zeleninových, i do zapékaných rychlovek z pečiva,
- do rizot,
- k bulguru, rýži i kuskusu,
- do těst na pečivo (různé domácí dalamánky a chleby),
- na zdobení a doplnění pečiva,
- k masovým jídlům (např. ke kuřeti a kachně).
Jak upravit olivy do jídla
Olivy můžete používat v celku, ale častěji je buď rozkrojíme podélně na poloviny a čtvrtiny, nebo je nakrájíme na tenké plátky, tak aby na řezu vynikla jejich barevná náplň (např. červené papričky). Jejich výrazná chuť se pak velmi dobře rozloží v celém pokrmu a ozdobí ho, příkladem je pizza.
Olivy a středomořská kuchyně
Využití oliv je velmi široké, určitě najdou své uplatnění nejen ve středomořské kuchyni, ale i v té naší. Vybrali jsme pro vás na závěr kuřecí steaky Caprese. Pokud vás recept zaujme, snadno si ho připravíte podle názorného videa. Kromě kuřecího masa budete potřebovat mozzarellu, rajčata, olivy, bazalku, oregano a provensálské koření. Tedy přesně tu správnou kombinaci surovin, která se hodí k olivám.
A jak máte olivy nejraději vy? Můžete se s námi podělit o své tipy do komentářů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 3 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 4 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 6 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Kate musí mít každý den zelený koktejl a ovesné vločky, oblíbenou lahůdku jí zakázal tchán
Kapie jsou oblíbené na zdobení pokrmů studené kuchyně. Používáme je především čerstvé, v pomazánkách je ocení i děti
Jak připravit nejoblíbenější zapékané rychlovky, česnekové bagety a chleby ve vajíčku
Komentáře