Suchý led: Skvělý pomocník při chlazení potravin a vytváření kouřových efektů
Suchý led je pevná forma oxidu uhličitého, který tuhne při teplotě -70 °C. Jeho předností je sublimace, což je vlastnost, kdy pevné skupenství přechází do plynného bez kapalné fáze. Používá se mimo jiné jako ochlazovač v gastronomii.
Suchý led je v uzavřeném prostoru nedýchatelný, i když není jedovatý, proto se při manipulaci s ním musí dodržovat bezpečnostní opatření. Jelikož je skladný, používá se pro efekt kouře na párty nebo při dopravě rychle se kazících potravin.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se používá suchý led
Suchý led je možné koupit v granulích, kostkách nebo blocích. Používá se v těchto situacích:
- při chlazení menšího množství potravin (letní cestování, kempování, celodenní pobyt u vody, převoz mraženého zboží nebo cukrářských výrobků)
- při efektu "líného kouře" na party, při různých vystoupeních nejen na pódiu, při barmanských show a u připravovaných koktejlů
- při pouličním prodeji zmrzliny, street food, zeleniny, nápojů, uzenářských a masných výrobků a ryb, které vyžadují chladné prostředí
Co ještě nevíte o suchém ledu
Suchý led vydrží v termoboxu 3–10 dní podle okolní teploty a tloušťky termoboxu. Je velmi chladný, má -79 °C a až po překročení této teploty sublimuje - proto ho neskladujeme v pevně uzavřené dóze, aby neexplodoval. Díky své nízké teplotě neobsahuje choroboplodné zárodky. Při vytváření kouřových efektů v nápojích doporučujeme speciální míchátka plněná suchým ledem, která postupně uvolňují kouř.
V létě si můžete s přáteli připravit ledový čaj podle našeho videa a jako originální překvapení použít míchátka se suchým ledem:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Čarodějnické strašidelné zdobení dobrot pro děti i dospělé: Poradíme, jak na to
Domácí barmanská škola: Namíchejte si mátové Mojito, bezový koktejl Hugo nebo slavný Cuba Libre!
Komentáře