Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Nakrájet maso na motýlka je kuchařský terminus technicus. Jednoduchý postup nám umožní získat pěkné plátky masa. Poradíme, jak na to.
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme na řízky nebo různé minutky.
Jak maso nakrájet na motýlky
Postup krájení není složitý a vyplatí se ho umět:
- Potřebujeme ostrý nůž. Maso na plátky (kromě drůbežího) krájíme přes vlákno (tzn. kolmo k vláknům, která probíhají masem).
- Takto připravíme např. hovězí svíci nebo roštěnou, vepřovou panenku nebo pečeni.
- Nakrojíme maso v síle asi 1,5 cm jako na plátek, ale nedokrojíme, necháme asi 1,5 cm od podložky neuříznutý.
- Dalším řezem nového plátku maso dokrojíme.
- Vznikne dvojitý kus s řezem uprostřed, který rozložíme do tvaru motýlích křídel.
- Při naklepávání vznikne dostatečně velký plátek masa.
Jak krájet kuřecí maso
Kuřecí maso z prsou krájíme tak, že na maso položíme dlaň a vodorovně zhruba v polovině ho prořízneme, ale nedořízneme. Po rozložení a šetrném naklepání dostaneme pěkný velký řízek.
A s pořádným plátkem masa si určitě poradíme. Dobrou inspirací nám může být náš bohatě zásobený receptář.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Banana split
Přidáno před 15 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře