Jak připravit žampiony portobello? Pevné a velké kloboučky jsou přímo předurčené k plnění a zapékání
Žampiony s pevnými a velkými kloboučky jsou velmi vhodné k plnění různými náplněmi a následnému zapékání v troubě. Podáváme je s pečivem nebo jen tak, dobře chutnají i s vařenými bramborami nebo rýží.
K plnění žampionů používáme především čerstvou nebo krátce tepelně upravenou zeleninu (např. rajčata, naťovou petržel, bazalku, papriku - zvláště kapii, špenát, cukety, cibuli, česnek), maso a také spodní část hub (nakrájené nožičky a lupeny). Náplň osolíme, dochutíme oblíbeným kořením a doplníme nastrouhaným sýrem (lze použít různé druhy).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Žampiony zapečené v troubě
Kloboučky lze zapékat v troubě. Možností, jak je plnit, je mnoho. Jednou z oblíbených a chutných variant je využití špenátové náplně:
- Z očištěných hlaviček vyjmeme nožičky i spodní část kloboučků (tzv. lupeny), čímž vznikne malá "mistička".
- Nakrájené nožičky krátce podusíme na cibulce nebo pórku a smícháme s oblíbenou zeleninou (např. s nakrájeným spařeným špenátem).
- Mírně osolené kloboučky potřeme olejem a naplníme směsí.
- Vložíme je do pekáčku vyloženého pečicím papírem a v předehřáté troubě zapečeme deset minut.
- Poté je posypeme strouhaným sýrem a ještě krátce dopečeme.
Plněné žampiony na grilu
Plněné žampiony se dají snadno připravovat i na grilu - na domácím elektrickém dokonce celoročně. Výbornou surovinou do náplně jsou kapie:
- Na oleji orestujeme česnek s cibulí. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a červenou papriku. Směs osolíme a opepříme.
- Po zchladnutí přimícháme nastrouhanou mozzarellu (nebo jiný sýr) a sekanou bazalku.
- Žampiony pokapané olejem nejprve krátce grilujeme. Potom je naplníme připravenou směsí a společně ještě dokončíme grilování.
Využití velkých žampionů
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 49 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 20 hodinami
Komentáře