Jak rozválet těsto do tvaru obdélníku: Rady a tipy pro správný tvar
Krájení těsta na čtverce při přípravě šátečků, taštiček a knedlíků vyžaduje vyválení těsta do obdélníku, abychom neměli příliš odřezků. Správné vytvarování plátu těsta usnadní práci i při pečení štrúdlů a závinů.
Válení těsta je snadné - ale rozválení těsta do obdélníku je trochu složitější. Chceme mít rovný tvar, ale těsto náhle "dostane uši" - rohy se vytáhnou a prostředek těsta zůstane prohnutý, takže musíme celý kraj odříznout. Jak tomu předejít?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na rovné okraje těsta
Poradíme vám s lineckým, listovým nebo jogurtovým těstem:
- Těsto upravíme do tvaru kvádru a rozválíme ho na silnější placku.
- Můžeme vidět, že se rohy těsta začínají vytahovat jako uši.
- Položíme váleček napříč těsta k protilehlým rohům a rozválíme.
- Pak váleček otočíme ke zbývajícím dvěma rohům a zase válíme.
- Opakujeme podle potřeby, dokud nemá těsto požadovaný tvar.
- Uši se srovnají a okraj zůstane rovný, což oceníme při přípravě závinu.
Pěkný obdélník těsta potřebujeme hlavně při pečení štrúdlu - zkuste to podle našeho videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 16 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 18 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Trápení s těstem na cukroví: Jak předejít nadměrnému a zbytečnému zapracování mouky?
Komentáře