Jak si doma připravit ghí alias přepuštěné máslo? Velkou výhodou je jeho trvanlivost
Ghí alias přepuštěné máslo nám bez problému nahradí jakýkoli tuk při vaření či pečení. Největší výhodou ghí je rozhodně jeho trvanlivost, používat ho můžeme až jeden rok, což věděly už i naše babičky, které máslo běžně přepouštěly.
Čerstvé máslo není 100% tuk, má totiž ve svém složení také tekutiny a kvůli tomuto vysokému obsahu vody se musí uchovávat v chladu, jinak by rychle podléhalo zkáze. Proces přepouštění tedy odstraňuje z másla vodu a zůstane nám tak čistý tuk. Mimo to z něj odstraníme i bílkovinu kravského mléka.
Mohlo by vás zajímat
Jak si připravit ghí
Příprava přepuštěného másla není nic složitého, budeme potřebovat pouze 250 g klasického másla. Připravíme si k tomu také menší uzavíratelnou skleničku.
- Vezmeme si menší kastrol se silnějším dnem a máslo v něm pomalu na nízkou teplotu necháme rozpustit.
- Jakmile se máslo zahřeje a rozpustí, začne hodně pěnit. Tuto pěnu musíme všechnu sesbírat zvlášť do misky. Máslo zahříváme na nízkou teplotu, nesmí začít prskat.
- Po zhruba 5–10 minutách, kdy ustane pěnění a bude odebraná veškerá pěna z povrchu, nám zůstane čistá a sytě žlutá tekutina. V tento čas kastrol odstavíme a necháme zchladnout.
- Mírně zchladlé ghí přelijeme přes cedník do uzavíratelné sklenice. Po úplném vychladnutí sklenici uzavřeme a uskladníme do lednice.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Jak nejlépe skladovat máslo koupené v akci? Trvanlivost prodlouží tmavý obal i nízká okolní teplota, pak bude máslo do cukroví skvělé
Nejoblíbenější snídaně z ovesných vloček: Začněte den pokrmem plným živin a vlákniny
Komentáře