Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Levandule je klasická voňavá bylina, používaná už ve starém Římě jako součást osvěžující koupele. Je to trvalka, která má ráda slunné otevřené polohy a dobře propustnou písčitou zeminu s obsahem vápna. V době kvetení svou vůní láká včely.
Jak levanduli sbíráme a konzervujeme
Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo ve svazcích ve stínu. Sušené stonky s květy jsou velmi vyhledávanou dekorací do věnečků a květinových aranžmá.
Jak levanduli používáme v kuchyni
Listy jsou natrpklé a jižní národy je využívají podobně jako rozmarýn při nakládání masa, k jehněčímu apod., protože pomáhají k lepšímu trávení. Květy lze kandovat a použít v cukrářství na ozdobu drobného pečiva. Ochutí různé sušenky a keksy. Bývají také součástí některých aromatických džemů, limonád, zmrzlin a krémů.
Léčivé účinky levandule
Nálev se pije jako lék při bolestech hlavy, k uklidnění nervů, zmírnění bolesti, při nadýmání, závrati, proti zápachu z úst.
Svazky sušených květů se vkládají do skříní s prádlem (odhání moly), vyrábí se z nich mýdlo a olej. Levandulový olej je účinný při migrénách (potíráme nebo masírujeme si jím spánky), při štípnutí hmyzem, menších popáleninách a dětem při popálení kopřivami. Používá se do aromalamp, protože levandulová silice zklidňuje a pomáhá při stavech úzkosti a depresích. Levandulová pleťová voda je užitečná při akné jako antiseptikum a pro jemnou pleť k regeneraci buněk.
Jak vyrobit levandulový olej
Půl sklenky nevýrazného jedlého oleje ( např. slunečnicový) zahřejeme téměř k bodu varu, vhodíme do něj půl sklenky podrcených sušených levandulových květů, odstavíme a po zchladnutí necháme louhovat dobře uzavřené v chladničce 2 dny (i déle). Pak scedíme. Uchováváme v chladnu, aby olej nežlukl.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jedlé krásky na zahradě i na balkoně: Jak pěstovat denivky, bohyšky i lichořeřišnice, které jsou krásnou ozdobou nejen do salátů
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Komentáře