Jak správně sušit kopřivy na čaj. Připravte si oblíbenou bylinku na celý rok
Díky všestranným zdraví prospěšným účinkům je kopřiva dvoudomá ceněná rostlina, kterou stojí za to průběžně užívat např. formou čaje. Díky jejímu širokému rozšíření si ji můžeme nasbírat a usušit sami.
Jak sušit kopřivy
Pro přípravu kopřivového čaje sbíráme listy a výhonky, které pozvolna sušíme ve stínu a na dobře větraném místě. K tomuto účelu nám v domácích podmínkách dobře poslouží sušička, případně trouba. Teplota nesmí přesáhnout 40 °C. Při zapaření listy zčernají a nebudou vhodné k použití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché sušení kopřiv
Rostliny také můžeme rozložit na sušák na prádlo. V tenké vrstvě dosáhneme dobrého provzdušnění rostlin. Aby nám rostliny nepropadávaly, položíme přes sušák před jejich rozložením tenkou bavlněnou látku nebo starou záclonu.
Správně usušené kopřivy
Usušené listy by měly šustit a při stisknutí se lámat. Usušenou bylinu skladujeme v uzavřených skleněných nádobách v suchu a temnu. Využijeme k tomu komoru nebo uzavřenou skříň. Usušenou kopřivu na čaj spotřebujeme do jednoho roku.
Z kopřiv si můžete připravit také sirup. Následující video poradí, jak na to:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 11 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Komentáře