Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček je výtečnou rostlinou našich zahrad. Pěstujeme ji jako trvalku, a to hlavně kvůli aromatickým listům. Sklízet je můžeme celou sezónu pro přímou spotřebu, ale k uložení na zimu se nejlépe hodí jarní listy. Můžeme je mrazit, využít na přípravu pesta a také sušit.

Sušení libečku je jednoduchou metodou, jak uchovat listy na zimní období. Důležité je zvolit správnou dobu pro sběr listů - nejvhodnější k sušení a také nejchutnější jsou v jarních měsících, především v dubnu a v první polovině května. Mladé listy libečku můžeme sušit i v létě, starší již ztrácí svěžest a příjemnou chuť. 

Postup sušení libečku je snadný:

  • Čerstvě sklizené listy zbavíme před sušením tuhých stonků, poté je opláchneme (nejlépe pod sprchou na děrované misce) a necháme okapat
  • Po chvíli je rozložíme do jedné vrstvy na síto nebo mřížku elektrické sušičky.
  • Zapneme sušičku na sušení při nízké teplotě (do 40 °C). Sušení by mělo probíhat rychle, aby si listy zachovaly pěknou barvu.
  • Libeček lze také sušit např. na napnuté síti, na tácku nebo v nízké papírové krabici.
  • Jednoduché závěsné sušičky na bylinky se dají levně koupit. Jsou určené k zavěšení do vzdušného a suchého prostředí. Skládají se z několika pater a sítě jsou i po stranách, proto se dovnitř nedostane hmyz.
  • Správně usušený libeček má pěknou barvu a příjemnou vůni. Listy jsou na dotyk lámavé, při manipulaci lehce chrastí. Případné silnější stonky musí být také dobře prosušené a lámavé, nesmí být "gumové".
  • Hned po dosušení listy rozmačkáme (rozemneme) rukou nadrobno a uložíme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Kdybychom suché listy nechali neuložené, opět by natáhly vlhkost. Sklenice popíšeme (zapíšeme druh bylinky a datum uložení).
  • Usušený libeček také můžeme rozmixovat na jemný prášek a ten buď uskladnit samostatně nebo přidat do polévkové zeleninové směsi - domácí sušené  vegety.
  • Sklenice uložíme na suché a tmavé místo.

Sušené listy libečku používáme do stejných jídel, do jakých bychom použili listy čerstvé. Hodí se k dochucení polévek a bramborových, zeleninových i masových pokrmů. 

Podívejte se také, jak připravit oblíbený pokrm našich babiček, libeček se do něj určitě bude hodit. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více