Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je nutno dodržet.
Co potřebujeme?
- Dostatečné množství vařící vody. Vzhledem k tomu, že se těstoviny hodně navaří (= varem nabudou na objemu), dáváme na každých 100 g suchých těstovin 1 l vody. Voda musí opravdu pořádně vařit.
- Dostatečné množství soli. Těstoviny hodně soli vsáknou, takže je nutné vodu osolit opravdu výrazně, jinak budou zcela bez chuti. Na každý litr vody patří 1/2 lžíce soli. Dokonce i při dodržování tzv. neslané diety se doporučuje vodu na těstoviny sice méně, ale osolit.
Jak vaříme
Do dostatečného množství vroucí osolené vody vložíme těstoviny a voda musí opět rychle přijít do varu. Hrnec nezakrýváme poklicí, protože těstoviny by vzkypěly. Pak je promícháme, zmírníme plamen a dovaříme podle návodu, občas promícháme, aby se neslepily. Těstoviny z čerstvého těsta vaříme přibližně poloviční dobu než suché. Těstoviny vaříme jen tzv. na skus (al dente). To znamená, že při kousnutí cítíte, že koušete do těstoviny, nedají se rozmáčknout. Rozvařené těstoviny jsou nechutné a překvapivě těžší do žaludku.
Těstoviny můžeme vařit i ve vývaru (např. z uzeného masa), dostanou lepší chuť.
Co s těstovinami po uvaření
Uvařené těstoviny ihned scedíme, nikdy neproplachujeme, ale zakápneme trochou oleje a promícháme, aby se neslepily. Pak už pokračujeme podle receptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 14 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 16 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 17 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Špagety s medvědím česnekem à la carbonara: Stačí na ně jen pár surovin, levou zadní je zvládne i začátečník a skvěle chutnají
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Komentáře
28. 1. 2024 18:43
27. 1. 2024 12:04