Trvanlivá domácí povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Umíte je uvařit téměř bez práce a bez míchání?
Povidla jsou rozvařené ovoce, které je zahuštěné především odpařením vody, tedy nikoliv vyšším přídavkem cukru - tím se liší od ostatních ovocných pomazánek. Jsou velmi oblíbená a chutná.
Spávně připravená povidla jsou hustá a i bez další konzervace velmi trvanlivá. Můžeme je skladovat bez ztráty kvality i několik let. Používáme je jako polotovar do náplní moučníků. Nejlepší a také nejběžnější jsou povidla ze švestek, ale v domácnostech nejsou výjimkou ani povidla borůvková, hrušková, jablečná, broskvová nebo z jiných druhů slivoní (např. ryngle). Ovoce na povidla by mělo být co nejsladší.
Mohlo by vás zajímat
Jak povidla uvařit bez míchání a téměř bez práce
Na 1 kg švestek potřebujeme 0,5 dl octa (raději jablečný nebo vinný, protože je jemnější) a asi 100 g cukru. Podle chuti přidáme koření a rum.
- Švestky omyjeme, vypeckujeme, nasypeme do hrnce, zalijeme octem, zasypeme cukrem a necháme v chladnu 12 hodin (přes noc) uležet.
- Obsah zakrytého hrnce vaříme při mírné teplotě 4-5 hodin, nemícháme. Ocet zpočátku zabrání připalování.
- Můžeme ochutit kořením v čajítku nebo mletým (např. skořice, hřebíček, zázvor, badyán).
- Ke konci, když je většina tekutiny odpařená, už ale povidla hlídáme a mícháme. Hmotu projedeme tyčovým mixérem na jemnější kaši.
- Povidla jsou hotová, když za vařečkou zůstává brázda, která se jen pomalu zalévá hmotou.
- Lijeme je do suchých nahřátých sklenic, navrch nalijeme lžičku rumu nebo slivovice, uzavřeme a otočíme na víčko. Necháme vychladnout.
- Místo vaření můžeme povidla péct v troubě při 150–180 °C. Trvá to asi 2–3 hodiny. Viz video.
Povidla používáme především jako kuchyňský polotovar. Pro některé druhy moučníků jsou povidla charakteristická. Výhodou je dobrá tuhost při vyšších teplotách a specifická chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 10 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 14 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 18 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře