Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňková marmeláda patří k těm nejoblíbenějším. Výborně chutná k pečivu, hodí se do moučníků a na dozdobení kaší nebo pohárů. Může mít hladkou konzistenci nebo v ní ponecháme kousky ovoce (džem). Marmeládu vaříme z nejzralejších, lahodně sladkých a krásně vybarvených, meruněk.

Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky nebo rozmixujeme. Použité ovoce nemusí být sice na pohled krásné, může být přezrálé, ale nesmí být nahnilé. Marmeládu vaříme buď z celé dávky naráz nebo po malých dávkách na pánvi či v menším hrnci se silným dnem. Na 1 kg ovoce potřebujeme 35–50 dkg cukru krystal (podle sladkosti použitého ovoce).
Aby meruňková marmeláda lépe želírovala, přidáváme k ní šťávu z bílého rybízu, z kyselých jablek, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Pokud nežijeme v oblasti, kde se meruňkám výborně daří, je pro nás toto ovoce vzácné a např. rybízem, kterému se daří všude, ho můžeme jednoduše "nastavit". Chuť bude stále meruňková a ani barvu bílý rybíz neovlivní, nicméně nám na marmeládu bude stačit menší množství meruněk.

Vaření marmelády po menších dávkách

Vaření marmelády tímto způsobem jde velmi rychle a marmeláda si uchová svěží barvu. 

  • V hrnci smícháme rozmixované meruňky s cukrem (případně s rybízovou nebo jablečnou šťávou) a na pánev nalijeme vždy přibližně tři naběračky této směsi.
  • Během míchání probíhá odpařování přebytečné vody. Celý obsah se velmi dobře prohřeje, takto připravená marmeláda se nekazí a je velmi trvanlivá.
  • Marmeláda rychle houstne a brzy ji můžeme nalévat do skleniček se šroubovacím uzávěrem. Skleničky musí být předem dobře vymyté a krátce (několik minut) vypařené v rozehřáté troubě.
  • K nalévání používáme nálevku, abychom nepokapali okraje skleniček a nemuseli je zbytečně čistit. 
  • Naplněné skleničky hned uzavřeme a buď pro jistotu krátce sterilujeme nebo jen otočíme víčkem dolů a po pěti až deseti minutách je postavíme zpět, víčkem nahoru. Poté skleničky hned přikryjeme ručníkem a necháme v teple "dojít".
  • Tip: Víčka můžete před uzavřením vypláchnout malým množstvím alkoholu. Alkohol má dezinfekční vlastnosti.

Meruňková marmeláda vařená v hrnci

Meruňkovou marmeládu (nebo džem) lze vařit naráz z celé dávky.
  • Při tomto způsobu vaření probíhá sice déle, ale výhodou je, že je všechna marmeláda hotová současně.
  • Cukr (nebo alespoň jeho část) přidáme k ovoci až po částečném zahuštění na sporáku.
  • Mnoho hospodyněk přidává do marmelády želírující prostředek. Příklad takového postupu vám ukáže video (viz níže). Je tedy na vás, jestli přidáte koupený želírující prostředek, nebo si vystačíte s cukrem a meruňky doplníte dalším ovocem s výraznými želírujícími vlastnostmi
  • Plnění do sklenic probíhá stejně jako u vaření marmelády po menších dávkách. Pracujeme rychle, aby marmeláda zbytečně nechladla.
  • Tip 1: Dobrým pomocníkem při vaření marmelády je domácí pekárna. Pro její výrobu zapneme program "Marmeláda". 
  • Tip 2: Pokud máte meruněk málo, můžete je doplnit angrešty, rynglemi nebo jinými peckovinami, které se barevně k meruňkám hodí. Zachovat "meruňkovou" barvu je důležité, protože jíme i očima. Je-li třeba, meruňky na marmeládu zmrazíme a s vařením počkáme až dozraje vhodné ovoce k jejich doplnění.

Meruňková marmeláda podle videa

Na závěr pro vás máme osvědčený recept z našeho receptáře:

  • Na základní dávku marmelády potřebujeme 4 kg hodně zralých meruněk, 1,4 kg cukru krupice, 4 x Gelfix Super 3:1, případně kyselinu citronovou. 
  • Meruňky buď nakrájíme nebo rozmixujeme.
  • Vložíme je do velkého hrnce  a přidáme 4 balení Gelfix Super 3:1. Jedná se o želírovací přípravek, při jehož použití si marmeláda zachová výraznou ovocnou chuť a stačí do ní dát minimální množství cukru. Jeden sáček přípravku se doporučuje pro 1 kg ovoce a 350 g cukru
  • Dále přidáme 8 lžic cukru z celkového podílu, vše promícháme a začneme vařit.
  • Jakmile dosáhneme bodu varu, necháme marmeládu ještě 1 minutu důkladně provařit.
  • Přidáme zbývající cukr a opět přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání ještě vaříme asi 5 minut. (Při vaření marmelády s Gelfixem Super 3:1 výrobce doporučuje celkovou dobu varu 6 minut.)
  • Můžeme vyzkoušet test správného tuhnutí (želírování) a pokud nám připadá marmeláda stále málo tuhá, pomůže přidat ještě trochu kyseliny citronové (až 6 lžiček na tuto dávku). 
  • Ještě horkou marmeládu plníme do připravených skleniček a hned je zavíčkujeme. Podívejte se ještě do dalšího článku, jak předejít kažení marmelády.

Postup výroby marmelády podle uvedeného receptu vám ukáže následující video:                                                                                                                                                                                                                                                           

Jak vaříte meruňkovou marmeládu vy? Budeme rádi za vaše tipy a osvědčené rady do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více