Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
Džemy a marmelády jsou pochoutky, jejichž příprava patří k létu. Vaříme je z dobře vyzrálého, chutného a kvalitního ovoce. Důležité je odhadnout správný čas, kdy je třeba džem začít nalévat do skleniček.
Ovoce na vaření džemu si předem připravíme - můžeme ho nachystat už večer, prosladit cukrem a uložit do chladna. Ráno se odpočatí pustíme do vaření. Nachystané máme i všechno potřebné nádobí k vaření (kastroly, pánve, pomůcky na míchání a nalévání) a skleničky i víčka k plnění. Jakmile se pustíme do vaření džemu, již nebude na přípravy mnoho času.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se pozná hotový džem nebo marmeláda
Pokud bychom džem nalévali do sklenic příliš brzy, bude řídký, a pokud pozdě, může být hustý až příliš. Hotový džem poznáme podle konzistence, pomohou dvě jednoduché želírovací zkoušky:
- Pár kapek džemu dáme lžičkou na vychlazený talířek a malou chvilku počkáme - dobře uvařený džem se neroztéká. Talířek necháme předem vychladit (v lednici nebo ještě lépe v mrazničce), zkouška díky tomu proběhne rychle a spolehlivě.
- Když vařečkou vytvoříme při vaření džemu na pánvi cestičku a ta chvíli zůstane - i to je znamení, že džem je správně uvařený a připravený k plnění do sklenic.
Po uvaření džem naléváme co nejdříve a naplněné skleničky ihned uzavřeme.
O tom, jak uvařit třešňový džem, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 7 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 8 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Komentáře