Česneková pasta je skvělá k dochucování. Připravíme ji z česneku a soli, žádné zavařování není potřeba
O soli je známo, že je dobrým konzervantem. Její užitečné schopnosti využijeme i pro uchování česneku - můžeme z něj připravit česnekovou pastu, která je výborná k dochucování různých pokrmů.
Česnek skladujeme obvykle v paličkách. Pokud máme dobré podmínky ke skladování, je to snadné - potřebuje suché a vzdušné chladnější prostředí. Pokud ale máme obavy, že nám česnek nevydrží, je jednou z možnosti jeho uchování česneková pasta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Naložený česnek v soli
Oblíbenou variantou uchování česneku je slaná česneková pasta:
- 1 kg oloupaného česneku pomeleme nebo rozmixujeme a smícháme s 30 dkg soli.
- Směsí plníme malé skleničky se šroubovacími víčky.
- Povrch posypeme vrstvičkou soli.
- Nesterilujeme, ale pouze uložíme do temna a chladna (stačí komora, není potřeba ukládat v lednici).
- Pastu používáme např. k dochucení polévek, omáček, pod maso, do gulášů. Je slaná, proto pokrm dosolujeme velmi opatrně.
Česnek je nepostradatelným pomocníkem při vaření. Kromě slané česnekové pasty ho můžeme uchovat i dalšími způsoby. Nejsnazší je mražení, ale můžeme ho také sušit nebo naložit do oleje či octa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 2 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 5 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře