Polevy na cukroví patří k závěrečnému zdobení. Ať už kakaová, citronová, nebo čokoládová - s námi je zvládnete snadno
Dokážete si představit išelské dortíky bez čokoládové polevy? Nebo kakaové cukroví bez bílé? K některým druhům cukroví poleva prostě neodmyslitelně patří. Dodá jim nejen krásný estetický vzhled, ale chuťově celé cukroví pozvedne.
Polevy jsou někdy oříšek a docílit té ideální, bývá často nad naše síly. Jsou totiž velmi variabilní. Jinou použijeme na polití koláče, jinou na dort a cukroví. Máme pro vás několik inspirací na vánoční polevy, které k vašemu cukroví budou dokonale ladit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy začít polévat cukroví
Tak jako slepované cukroví, i potahované polevou má svou trvanlivost. Nejlepší čas je začít zdobit týden před Vánocemi. Následně pak ozdobené cukroví skladujeme v dózách v chladu a temnu, ideálně při teplotě do 5 °C. Pozor na skladování cukroví na balkoně, teplota je zde kolísavá a cukroví se může znehodnotit.
Vánoční polevy
Když finální přípravy vrcholí, připravujeme nepečené cukroví, upečené plníme krémem a jednotlivé druhy poléváme těmi nejchutnějšími polevami. My jsme si pro vás několik připravili.
- Čokoládová poleva: Potřebujeme 100 g čokolády na vaření a 2 lžíce 100 % ztužovacího tuku. Nad vodní párou rozpustíme čokoládu i tuk. Tato poleva se hodí například na perníčky, marokánky, išelské dortíčky, nebo pudinkové cukroví.
- Kakaová poleva s medem: Budeme potřebovat 1 lžíci medu, 100 g kakaa, 40 g 100 % ztužovacího tuku. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme med a kakao a mícháme, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Potom poléváme buď perníčky, pařížské rohlíčky, nebo vánoční ořechy.
- Citronová poleva: V míse 150 g cukru moučka třeme se 2 lžícemi citronové šťávy. Přidáme 2 lžíce horké vody a mícháme do zhoustnutí. Výborně se hodí ke kávovým oválkům, citronovému cukroví a nebo také na slepované linecké.
Závěrečné zdobení cukroví
Nezapomeňte, že pokud máte v plánu polevu posypat barevnými kuličkami, mletými ořechy, nebo ozdobit mandlí či půlkou vlašského ořechu, je to potřeba udělat hned, dokud poleva není příliš ztuhlá.
Výborná cukrová poleva
Jako bonus navíc jsme si pro vás připravili videorecept na cukrovou polevu, která se hodí na zdobení perníčků, nebo na namáčení ořechového cukroví jako jsou pařížské tyčinky.
Inspiraci na vánoční cukroví najdete v našem receptáři.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 12 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 14 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Komentáře