Jak upéct vepřové selátko. Poradíme, jak na to a na co si dát pozor
Když se řekne pečené selátko, vybavím si hostinu z pohádky, kde má sele v tlamě jablko. Málokdo z nás ale disponuje takovou troubou, aby si celé sele mohl upéct. Ale když ho rozporcujeme, můžeme ho upéct rozdělené na větší části.
Sele je dobré péct delší dobu, v řádech několika hodin, a na nižší teplotu. Díky tomu bude maso šťavnaté, křehké a bude odpadat od kosti. Rychle pečené maso by bylo tuhé a vysušené. Můžeme koupit také zauzené selátko, které budeme péct kratší dobu.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct sele
Nejdříve musíme zjistit, kolik masa se nám do trouby vejde. Proto si zkusíme nanečisto poskládat části selete na pekáč nebo plech.
- Naporcované sele můžeme naložit přes noc do marinády, aby bylo maso ještě šťavnatější.
- Maso pořádně osolíme, posypeme kmínem a naskládáme na plech. Podlijeme vodou a přikryjeme poklicí nebo alobalem.
- Pečeme pozvolna, na 130 °C zhruba 5 hodin, dokud není maso měkké a neodpadá od kosti. Poslední hodinu pečeme odkryté na 160–180 °C aby sele chytlo zlatavou barvičku a křupavou kůrčičku.
- Během pečení přeléváme výpekem.
Když neseženete selátko, můžete upéct alespoň vepřová kolena, se kterými sklidíte také velký úspěch. Kdo by totiž odolal dozlatova vypečenému a křupavému kolínku. Náš videorecept poradí, jak na to.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 4 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 23 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřová panenka musí být upečená tak akorát. Naučte se to podle videonávodu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Komentáře