Jak uvařit fazolkové lusky na smetaně? Česká klasika je oblíbená u dětí i dospělých
Smetanová omáčka, křupavé zelené fazolky a uvařené rané brambory jsou ideálním jarním obědem. Můžete přidat i kousek hovězího masa, ale jinak se skvěle hodí pouze vařené vejce. Fazolky se vaří krátce, a proto nám celý pokrm zabere jen chvilku.
Fazolkové lusky jsou chutnou zeleninou, která se sklízí od jara až do podzimu. K dostání jsou však po celý rok v mražené formě, která čerstvou surovinu snadno zastoupí. Jednoduše je můžeme pěstovat i na zahrádce a sklízet vlastní domácí a čerstvou úrodu. Fazolky se vaří jen krátce a mají nasládlou chuť, díky které jsou oblíbené jako příloha k masu, nebo jako hlavní chod ve sladkokyselé smetanové omáčce. O výborný recept na omáčku se s vámi rádi podělíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit fazolkové lusky
Příprava se bude týkat pouze čerstvých fazolek, protože mražené jsou již nachystané k tepelné úpravě. Čerstvým fazolkám odřízneme oba konce a odstraníme tuhá vlákna uprostřed. Takto nachystané fazolky můžeme dále připravit podle vlastní chuti.
- Na omáčku dáme vařit fazolky do hrnce s osolenou vodou.
- Vaříme krátce, přibližně 5-6 minut, aby si zachovaly křupavost a zelenou barvu.
- Ihned je zchladíme ledovou vodou.
- Vývar z fazolek ponecháme na základ smetanové omáčky.
Jak uvařit fazolky na smetaně
Jakmile máme fazolkové lusky nachystané a předvařené, pustíme se do přípravy smetanové omáčky. Nejčastěji se k omáčce vaří vejce na hniličku a nové brambory. Pokud se však bez masa neobejdete, zvolte libové hovězí jako na tradiční koprovou omáčku.
- V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přidáme trochu hladké mouky a vytvoříme světlou jíšku.
- Zředíme vývarem z fazolek, nebo pro výraznější chuť použijeme kuřecí či hovězí vývar.
- Přidáme smetanu na vaření a vaříme do zhoustnutí.
- Dochutíme octem, solí, pepřem a podle chuti i cukrem.
- Nakonec přidáme fazolky a necháme 2 minuty prohřát.
Fazolkové lusky na smetaně podle videa
Dostali jste chuť na tuto českou klasiku, která dříve ovládala školní jídelny? Připravte si ji podle video-návodu níže. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte přidat do omáčky i nasekaný čerstvý kopr, který se skvěle k omáčce hodí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 11 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Komentáře