Jak uvařit jasmínovou rýži? Jako příloha má široké uplatnění
Jasmínová rýže a rýže basmati patří k dlouhozrnným rýžím. Vzhledem i chutí je jasmínová rýže podobná rýži basmati, ale na rozdíl od ní je lepivější a má zrnka o malinko kratší než basmati. Po uvaření navíc vyniká svou delikátní chutí a její aroma je velmi podobné přirozené květinové vůni jasmínu. Nehodí se proto k výrazným pokrmům, ale spíš k neutrálním jídlům. Původně byla vyšlechtěna v Thajsku pro královskou rodinu, ale dnes už se pěstuje i v dalších zemích. Díky svým vlastnostem se skvěle hodí na rizota, nákypy i pro konzumaci asijských jídlel s hůlkami. Výborná je v kombinaci s masem, rybami nebo krevetami. Používá se hlavně v čínské, thajské a japonské kuchyni.
Rýže basmati se pěstuje v oblasti severní Indie a Pákistánu a její zrnka se po uvaření prodlouží téměř na dvojnásobek. Je rychle uvařená, příjemně voní (má lehkou oříškovou vůni), její zrnka se po uvaření od sebe dobře oddělují a snadno ji připravíte v nadýchané podobě. Tato rýže obvykle doprovází indické pokrmy.
Jak připravit jasmínovou rýži?
Jdeme tedy vařit jasmínovou rýži. (Rýži basmati můžete uvařit stejným způsobem, jen var je kratší - stačí jí 10 minut..)
Na vaření použijeme širší a nízký kastrol, aby byla vrstva rýže co nejniží a spodní část pak nebyla upěchovaná váhou rýže nad ní. Na porci pro 1 osobu je potřeba asi 80 g suché rýže.
Nejprve odměříme potřebné množství rýže a propláchneme ho vodou. Není nutné proplachovat do úplné čirosti vody, jako je tomu u jiných druhů. Okapanou rýži nasypte do hrnce a zalijte vodou (na 1 díl rýže 1,5 dílu vody). Je třeba použít přesně tolik vody, aby se všechna vsákla do rýže, ale přitom jí bylo dost na změknutí. K rýži přidejte sůl, obsah hrnce promíchejte a a přiveďte k varu. Částečně zakryté vařte na mírném plameni asi 10-15 minut. V nabobtnané rýži by se měly objevit dírky od prostupující páry a měla by být téměř uvařená. Je důležité, aby voda nebublala příliš prudce a neodpařila se moc rychle, aby se rýže stihla uvařit.
Stáhněte hrnec z vařiče, přikryjte dobře přiléhající poklicí a nechte takto stát zhruba 10 minut. Před podáváním rýži načechrejte vidličkou.
Do jakých receptů můžeme jasmínovou rýži vřadit?
Jako přílohu ke kuřecímu kari, k čínské nakládané rybě, šanghajskému kuřeti, osmažit ji s krevetami a pikantní zálivkou, nebo z ní připravit sladký nákyp.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 7 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 19 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 20 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční rýže jollof: Proč si tuhle africkou specialitu zamilujete a jak ji správně připravit?
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Komentáře