Co se žloutky a bílky po vyfukování? Spotřebujte je do oblíbených jídel
Příprava na Velikonoce přináší pečení či vaření řady tradičních velikonočních pokrmů. Další častou činností je chystání jarních dekorací a s tím spojené vyfukování vajec. Co si ale počít s přebytkem syrových vajec, která po vyfukování zůstávají?
Vajec je zkrátka v období Velikonoc někdy až příliš. Ať už jsou to vejce vařená natvrdo, nebo syrová vejce z vyfukování, která můžeme použít do řady jídel. Zapátrejme mezi svými oblíbenými recepty, nebo se nechme inspirovat následujícími tipy na vaječná jídla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak odměřit vajíčka do receptu
Pokud máme více vajec v jedné nádobě a potřebujeme jich oddělit do receptu menší množství, pak stačí z rovnoměrně promíchaných bílků a žloutků odvážit 50 gramů na 1 vejce. Samozřejmě záleží z jaké hmotnostní třídy jsou naše vejce, 50 gramů totiž odpovídá střední velikosti vajec.
Omelety, míchaná vejce a chleba ve vajíčku
Omelety, míchaná vejce či chleba ve vajíčku jsou oblíbené rychlé večeře, při kterých s nadbytkem z vyfouknutých vajec rychle zatočíme. Pokud máme vajec opravdu hodně, chceme je rychle zpracovat, a drahocenný čas si ponechat na zdobení kraslic, pak je některá z těchto možností dobrou volbou. Jídlo doplníme jarními bylinkami a určitě si pochutnáme.
Zapékaná jídla
Osmažená jídla ve vajíčku
Další možností je připravit si oblíbené rychlovky jako je knedlík s vajíčkem či květák na mozeček. Snadná příprava, případně i spotřebování zbytků knedlíku, nebo třeba chleba z předchozího dne, je příjemným benefitem, které tato jídla přináší. Jídlo doplníme kyselou okurkou a syrovou zeleninou, a určitě si pochutnáme.
Sladké moučníky
Z vajec upečeme celou řadu moučníků. Jen pozor, vyberme si recept, ve kterém není třeba mít oddělený bílek a žloutek, protože ty se nám pravděpodobně při vyfukování vajec pomíchaly. Vybírat můžeme například z hrníčkových moučníků, které jsou na přípravu rychlé a jednoduché.
Co dalšího s vajíčky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 8 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 12 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 12 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak použít vařená vajíčka. Inspirujte se oblíbenými jarními recepty na vaječná jídla
Jak vyfouknout vejce jednou dírkou. Poradíme jednoduchou vychytávku
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Komentáře