Toužíte po záhonu levandulí, ale cena za sazenice vám připadá vysoká? Poradíme, jak je získat levněji
Řada krásně kvetoucích levandulí před domem je snem mnoha z nás. Jenže cena prodávaných sazenic je poměrně vysoká. Pokud nám ale stačí jediná rostlina, je nákup určitě to nejjednodušší. Nebo jich potřebujete více? Poradíme, jak na to.
Levandule se snadno pěstuje, na půdu je nenáročná. Vyhovuje jí dobře propustná zemina, daří se jí na slunném stanovišti. Správný tvar udržujeme zastřihováním. Postupně rostlina vytvoří pěkný keřík, který je v našich podmínkách mrazuvzdorný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak získat sazenice levandule
Pokud nám stačí jedna rostlina, nejrychlejší cesta ke krásně voňavému keříku je jarní nákup a výsadba na vybrané stanoviště. Pokud bychom rádi keříků více, třeba celou řadu, můžeme zkusit jinou cestu.
- Semínka: Nové rostlinky se dají vypěstovat ze semínek, ale je to zdlouhavé. Výsev provádíme velmi brzy na jaře, nejlépe do skleníku. Malé rostlinky rostou pomalu a z krásných květů se nejspíš budeme těšit až v dalším roce.
- Řízkování: Pokud už nějakou levanduli máme, snadno si ji rozmnožíme pomocí řízků. Nastříháme si pěkné nedřevnaté výhony levandule v délce asi 7 až 10 cm. Vložíme je do zeminy, vhodný je substrát určený k zakořeňování. Během zakořeňování musí být stále vlhký, nesmí vyschnout. Řízkování provádíme od dubna do června. V průběhu léta již budeme mít nové zakořeněné rostlinky, které přesadíme na vhodné místo, zatím nejlépe do polostínu. Na jaře dalšího roku již budou silnější a vysadíme je na trvalé stanoviště.
- Hřížení: Velmi jednoduchou metodou je hřížení. To znamená, že některé výhony starších rostlin ohneme a zasypeme částečně zeminou. Z místa v zemi začnou brzy růst kořínky a jakmile nová rostlina dobře zakoření, odstřihneme ji a vysadíme na nové místo.
- Tip: Přesazování provádíme během dnů, kdy není příliš horko a slunečno. Ideální jsou vlhké a deštivé dny. Ušetříme si tím práci se zaléváním a zvýšíme šanci na úspěch.
Využití levandule v kuchyni
Krásné a voňavé květy levandule začnou brzy odkvétat a bylo by škoda je nevyužít. Můžeme je sušit a zpracovat k dekoračním a kosmetickým účelům, nebo je používat v kuchyni jako koření. Jsou výrazně aromatické, proto stačí přidávat malé množství. Oblíbené jsou především do nápojů nebo do drobného sladkého pečiva.
Podle následujícího videa si velmi snadno připravíte levandulový sirup:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 4 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Komentáře