Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody jsou bezkonkurenčně nejhezčími plody začínajícího léta. Můžeme je jíst jen tak samotné, ale stejně dobře nebo ještě více si je vychutnáme v moučnících nebo dezertech. S jahodami totiž chutná všechno skvěle. Jejich vůni a chuť oceníme i v zavařeninách nebo nápojích.

Čerstvé jahody si vychutnáme v salátech, dezertech, pohárech a nepečených dortech. Tepelně zpracované jahody oceníme v bublanině, koláči, džemu nebo kompotu. Úrodu jahod můžeme kromě zavaření také zmrazit a s tím nám pomůže následující článek:

Jahodové nápoje a studené polévky

Jahody rozmixované s mlékem, smetanou nebo jogurtem patří k letním osvěžujícím a lákavým pochoutkám hlavně pro děti. Podáváme je dobře vychlazené, se snítkou máty nebo meduňky. Dospělí možná ocení jahodový likér. Na nápoje a polévky stačí drobné, třeba i poškozené, ale zdravé jahody.

Nejlepší jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky můžeme připravit z jakéhokoliv těsta na knedlíky. Chutnají s těstem kynutým, bramborovým, tvarohovým i odpalovaným. Můžeme si zvolit těsto podle vlastních zkušeností. Jahody na knedlíky vybíráme pevné a pěkné.

Jahodová bublanina

Bublanina je rychlý oblíbený moučník, na který využijeme drobnější jahody. Větší plody překrojíme. Můžete se podívat na nejlepší a osvědčené bublaniny od našich čtenářů. S tím, jak připravit bublaninu, vám poradí následující článek:

Jahodové nepečené dorty a dezerty

Většina nepečených dortů používá piškoty ve spojení se smetanovou náplní a ovocem. Jahody na dorty vybíráme pěkné a velké, aby dort byl lákavý i pro oči. Na poháry vrstvíme  a střídáme ovocnou složku s pudinkem, tvarohem nebo krémem. Výtečnou specialitou je italský dezert panna cotta.

Jahodová zmrzlina

Jahodovou zmrzlinou potěšíme děti i dospělé. Na zmrzlinu potřebujeme jahodový protlak z jahod a cukru, který doplníme smetanovým základem nebo tvarohem či jogurtem podle chuti. Na chutnou zmrzlinu dokonce nepotřebujeme ani zmrzlinovač. Zastánce zdravějšího stravování potěší osvěžující jahodový sorbet.

Jahodová zavařenina

Na jahodový kompot vybíráme pevné a pěkně vybarvené plody, protože v kompotu ztratí tvar a částečně i barvu. Naopak na džemy využijeme méně kvalitní jahody, jen nesmí být nahnilé ani plesnivé. Zavařené jahody nám v zimě přijdou vhod i jako polotovar k přípravě moučníků, pohárů, koktejlů apod.

Saláty s jahodami

Milovníci netradičních chutí znají kombinace jahod se zeleninou (baby špenátem, chřestem, rebarborou) nebo balzamikovým octem, pepřem apod. Určitě doporučujeme aspoň něco vyzkoušet a ochutnat. Třeba do budoucna rozšíříte rodinný jídelníček o zajímavé chutě.

Ozdoby z jahod

Na ozdoby vybíráme krásně zbarvené, velké, pevné a zdravé jahody. Kreativní a šikovní lidé z nich dokážou vykouzlit půvabné ozdoby na dorty nebo jiné zálusky. Mohou tak vzniknout růžičky, trpaslíčci, ježečci, bubáci a jiné tvary pro radost dětí.

Na závěr jsme vybrali video, které vás naučí upéct výbornou a jednoduchou hrnkovou buchtu s jahodami. A pokud vás zajímá, jak připravit ozdobné růžičky z čerstvých jahod, podívejte se do dalšího článku. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více