Jaká forma na beránka je nejlepší? Poradíme vám, kterou si vybrat
Velikonoční beránek je oblíbený sváteční moučník. Známe mnoho variant těst i závěrečného zdobení. Těm, kteří teprve uvažují o zakoupení formy, se pokusíme pomoci shrnutím výhod a nevýhod různých materiálů.
Formy na beránka z různých materiálů se podílejí na výsledku poměrně významně. Co se týká vzhledu, zde asi záleží na vkusu každého. Někdo preferuje realistický nebo rustikální, jiný naopak moderní zjednodušený vzhled upečeného beránka. Náš rozbor se týká praktických vlastností konkrétních materiálů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaká je nejlepší forma na beránka
Reklamu neděláme, každý materiál má totiž své výhody i nevýhody. Konečný výběr záleží jen na vás.
- Keramická forma: Asi nejoblíbenější je keramická forma. Její velkou výhodou je většinou realistický vzhled beránka a také výborné tepelné vlastnosti, proto se v ní těsto propeče rovnoměrně. U keramiky (jako zřejmě u jediné) bývá víko, které vytvaruje i záda beránka. Formu lze mýt v myčce nádobí. Při dobrém zacházení vás keramická forma přežije. Nevýhodou pro někoho může být nutnost formu před vložením těsta důkladně vymazat a vysypat, dále její křehkost (snadno se rozbije nebo kus odrazí), poměrně vyšší hmotnost a také vyšší cena.
- Plechová forma: Formy z tenkého plechu jsou levné a pokud mají nepřilnavou úpravu, nemusí se vymazávat ani vysypávat. Stačí olejový sprej. Formy jsou lehké a snesou i méně šetrné zacházení. Nevýhodou může být tenký plech, takže v některých místech se těsto někdy připaluje. Také nepřilnavá vrstva se snadno odře a pak už není forma zdravotně bezpečná. Tyto formy nemívají dlouhou životnost, při nesprávné péči snadno podléhají korozi. Formy s nepřilnavou úpravou nelze mýt v myčce.
- Litinová forma: Formy z litiny obecně zažívají renesanci. Jsou krásné a mají výborné tepelné vlastnosti, takže moučník se v nich dobře propeče. Jsou ideální pro milovníky retro stylu. Při dobrém zacházení budou sloužit i dalším generacím. Tím výrazné dobré vlastnosti končí. Nevýhodou je opravdu vysoká cena i hmotnost. Většinou jsou smaltované, musíme je vymazávat a vysypávat. Smalt se lehce odprýskne, s takovým nádobím musíme zacházet šetrně.
- Silikonová forma: Tento moderní materiál jsme si nechali nakonec. Forma vyhovuje těm, kteří ocení její nenáročnou údržbu a takřka nezničitelnost. Stačí použít olejový sprej a beránek se vždy dobře vyklopí, pokud je propečený. Nevýhodou může pro někoho být umělý materiál, také jeho přílišná měkkost a ohebnost. Silikonové formy nejsou tepelně stabilní, těsto po upečení nebývá rovnoměrně zabarvené.
Jaké máte zkušenosti s formami na beránka vy? Napište nám o tom.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Komentáře
5. 3. 2024 10:53
4. 3. 2024 19:42