Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí maso a kosti (skelety) obsahují spoustu bílkovin, vápníku a živin, které jsou důležité pro fungování lidského i zvířecího organismu. Pro přípravu polévky nebo hlavního jídla však nemusíme kupovat celé kuře.

Někdy se stane, že máme hluboko do kapsy, ale jíst se musí. Před výplatou je to běžné, ale nemusíme si zoufat - poradíme, jak připravit jídlo z kuřecích skeletů - koster, jejichž koupě nás vyjde na pár korun.

Co připravit z kuřecích skeletů - koster

Při jejich koupi si ohlídáme, aby měly kůži a to i na krku:

  • Odstraníme kůži , kterou naplníme nádivkou z rohlíků, hub, zeleniny, zbytků šunky, vejce a koření. Vytvoříme závitky, které upečeme v troubě a podáváme s brambory nebo s kaší.
  • Ze skeletů ořežeme maso, které podusíme se solí, pepřem nebo jiným kořením a použijeme na přípravu rizota, rajčatové nebo sýrové omáčky na špagety nebo do zapečených brambor spolu s vejci a sýrem.
  • Z masa bez kůže připravíme salát - zeleninu a vařená vejce doplníme jakýmkoli množstvím vařeného nebo pečeného masa a dochutíme zálivkou nebo majonézou.
  • Zbylé skelety uvaříme na polévku - maso obereme, přidáme pokrájenou zeleninu a pak nudle - a výborná polévka je hotová. Drobné měkké kosti dáme zvířátkům nebo je nadrtíme slepicím - velké kosti vyhodíme.

Rady a tipy pro další zpracování skeletů

  • Z kůží z krků můžeme připravit plněné špalíčky. Do nádivky použijeme ořezané maso. Dobrá nádivka je z těsta ze zbylých brambor.
  • Pečlivě ořezané maso i s kůží se hodí pro přípravu indických nebo orientálních jídel, kde se doplní větším množstvím zeleniny.
  • Maso a kůže z upečených nebo uvařených skeletů využijeme na přípravu kuřecí pomazánky - maso umeleme a vyšleháme s máslem, sádlem, popřípadě s vývarem nebo výpekem a kořením.
  • Pokud nespotřebujeme všechen vývar ze skeletů na polévku, odebereme jen potřebnou část a zbylý vývar zredukujeme - vychladlý ho uložíme v lednici nebo zmrazíme na pozdější dobu.

Kromě výše uvedených pokrmů se obrané maso může použít do aspiků, k přípravě škvarků z kůže nebo jako krmivo pro vaše zvířecí miláčky. Vždy záleží na tom, kolik skeletů máme k dispozici - tolik druhů jídla z nich připravíme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více