Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka, nazývaná také prdelačka, je pokrmem, který na zabíjačce nesmí chybět. Je charakteristická svou chutí i vůní. Můžeme si ji ale také připravit doma, aniž by čuník přišel k úhoně. Poradíme, jak postupovat.
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená k dokonalosti přidáním česneku, který si dáme rovnou do talíře, když máme polévku na stole.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit zabíjačkovou polévku
Naše babičky říkají, že polévka je grunt. A mají pravdu. Polévka nám přináší mnoho benefitů.
- Základem každé polévky je silný vývar. Ten si připravíme uvařením masa a kostí.
- Do vývaru zavaříme vepřovou krev, kterou lze zakoupit u řezníka, a přidáme zvlášť uvařené kroupy. V polévce také můžeme rozvařit jelito nebo červený prejt.
- Polévku dochutíme majoránkou a nakonec přidáme prolisovaný česnek.
Další oblíbenou zabíjačkovou pochoutkou je tlačenka, kterou si můžeme také doma připravit. Následující videorecept poradí, jak na to.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 12 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při vaření vývaru: Na vině nezdaru může být horká voda, pěna na hladině nebo rychlý var polévky
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře