Piškotové miniroládky plněné krémem: Jsou výborné k nedělní kávě i na slavnostní stůl
Netroufáte si na upečení a ozdobení rolády? Vyzkoušejte si přípravu malých roládek, s kterými budete mít o něco méně práce a budou stejně krásné jako ty velké. Stanou se ozdobou vašeho svátečního stolu, ale mohou být i krásným jedlým dárkem.
Miniroládky se připravují podobně jako velké rolády. Upečený plát těsta se po odstranění okrajů rozřízne křížem na čtyři stejně velké obdélníky, se kterými se pracuje stejně jako s roládou - potřou se krémem a srolují se.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit piškotový plát na minirolky
Připravíme si jednoduché těsto jen ze 4 vajec, aby byl plát tenký:
- 4 vejce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce oleje
Oddělíme žloutky od bílků, které našleháme do pevného sněhu. Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny a přilijeme olej. Pak stěrkou přidáme a opatrně vmícháme bílkový sníh. Těsto nalijeme na plech, vyložený pečicím papírem a upečeme na 180 °C do růžova. Horké těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Tvoříme a zdobíme miniroládky
Od teď už je tvoření miniroládek zábava:
- Plátky těsta přeložíme po odstranění pečicího papíru na stůl. Natřeme je marmeládou a libovolným krémem - máslovým, tvarohovým, čokoládovým, oříškovým, kávovým nebo sýrem mascarpone. Trochu krému odložíme stranou na potření.
- Roládky pečlivě srolujeme. Položíme je na potravinářskou fólii, zabalíme je do ní a konce zatočíme - tak docílíme toho, že roládky budou v řezu pěkně kulaté. Dáme ztuhnout do lednice. Po vyndání roládky vybalíme z fólie a odřízneme okraje (na které už čekají netrpěliví strávníci).
- Každou roládku slabě potřeme zbylým krémem a namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme okapat na mřížce. Také ji můžeme obalit ve strouhaných oříšcích (vlašské, lískové, pekanové, arašídy nebo pistácie), v čokoládových hoblinkách, barevném máčku, drti z lyofilizovaného ovoce nebo v kokosu.
Vychytávky při přípravě miniroládek
Aby se roládky dokonale povedly, máme pro vás několik malých rad:
- Šlehačka musí být ušlehaná se sýrem mascarpone nebo jiným čerstvým sýrem, aby byla tuhá - jinak z roládek vytéká.
- Ovoce je nutné nasekat na maličké kousky, než jimi posypeme krém, aby šly roládky pevně zabalit.
- Po potření a obalení miniroládek je opět vložíme do ledničky a necháme zatuhnout povrch.
- Roládky krájíme na kolečka nebo na šikmé řezy. Efektně vypadají po rozkrojení šikmým řezem na dvě poloviny.
Nadýchanou piškotovou roládu můžete připravit podle našeho videa:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 7 minutami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 1 hodinou
Caesar salát wrap
Přidáno před 2 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchou vychytávku zvládnou i méně zkušení kuchaři a děti
Jak vytvořit čokoládové hoblinky? Tuto jednoduchou ozdobu zvládneme velmi snadno, poradíme jak na to
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Komentáře