6 způsobů, jak nakrájet cibuli: Poradíme vám, jak se který tvar cibule používá
Cibule je nejčastěji používaná zelenina v teplé i studené kuchyni. Jí se až po oloupání vrchní suché slupky. Má ostrou, palčivou chuť, která tepelnou úpravou zmizí a zůstane jen sladká a výrazná chuť cibule.
Krájení cibule je malá věda a každý její tvar vzniklý po nakrájení má v kuchyni svou úlohu. Potřebujeme jen ostrý nůž, prkénko a vědět, co budeme vařit. Poradíme vám, jaké jsou nejčastější tvary cibule a k čemu se používají.
Způsoby, jak nakrájet cibuli
Známe 6 způsobů krájení cibule:
- Na kostičky krájíme cibuli do základu na polévky, guláše a dušenou zeleninu.
- Na kolečka - po rozebrání můžeme cibuli obalit v těstíčku a usmažit.
- Na plátky se přidává k masu, k aspiku, zdobí se pečivo s pomazánkami.
- Na měsíčky pokrájená cibule patří pod pečené maso k zelí a knedlíkům.
- Na proužky - používáme do cibulačky, na ozdobu guláše a do salátů.
- Na čtvrtky - na pečení v alobalu s masem a bramborami, na různé špízy.
Aby se cibule při krájení nerozpadala, nedořezáváme ji až u kořene. Proti slzení kromě kapesníku pomáhá namočit nůž do studené vody, zrychlit krájení na minimum nebo i koupě speciálních brýlí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 47 minutami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 1 hodinou
Caesar salát wrap
Přidáno před 3 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme za vás: 6 triků, které mají zabránit slzám při krájení cibule. Pomáhá víc chleba nebo mrazák?
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Komentáře