Vyzkoušeli jsme za vás: 6 triků, které mají zabránit slzám při krájení cibule. Pomáhá víc chleba nebo mrazák?
2. 5. 2022 Domácnost
Krájení cibule jednoznačně patří k těm nejméně oblíbeným činnostem v kuchyni. Je těžké se při tom vyhnout slzám a ještě těžší je se zbavit zarudlých očí. Přitom různých babských rad a zaručených tipů, jak nakrájet cibuli bez slz, koluje mezi lidmi spoustu. Rozhodli jsme se, že některé z nich vyzkoušíme na vlastní kůži, a zjistíme tak, jestli doopravdy fungují, nebo jsou naopak neúčinné.
Cibule nade vše
Cibule je neodmyslitelnou součástí českého vaření. Neobejde se bez ní guláš, mnohé pečené maso, omáčky i polévky. S trochou nadsázky lze říci, že ji nedáváme snad jen do bábovek. Jenže, ostrá česká cibule nás umí taky řádně rozplakat. Jak tomu předejít? Redaktorka Ivana nasadila do experimentu doslova "vlastní oči". Tyhle triky vyzkoušela přímo doma ve své kuchyni se svým manželem a pro vás popsala, který návod na neuplakanou cestu funguje, a který vůbec ne!
1. pokus: Cibule musí být položená nakrojenou stranou na prkénku
Hned na začátku jsme museli vyřešit, jak to udělat, aby byla cibule pořád lícem dolů. Přišli jsme na jediné řešení: Cibuli je potřeba rozpůlit a obě půlky rychle otočit nakrojenou stranou ke krájecímu prkénku. Hned nás napadlo, že to je vlastně úplně běžný postup při krájení cibule a že při něm všem většinou slzy docela tečou. A to se taky stalo.
Závěr: Ať cibuli otočíte nakrojenou stranou k prkénku rychle nebo pomalu, stejně si při krájení pobrečíte.
Mohlo by vás zajímat
2. pokus: Při krájení cibule použijte ochranné brýle
Připadalo nám docela logické, že by brýle mohly při krájení cibule proud slz alespoň omezit. Pověřili jsme tedy krájením cibule nejdříve kuchaře, který používá dioptrické brýle. Vypadalo to, že slz je o něco méně, ale trochu si taky při krájení cibule poplakal. Další možností použít brýle sluneční. To vám rozhodně nedoporučujeme, protože v interiéru se slunečními brýlemi na očích toho moc nevidíte, takže krájením cibule se tím pádem stane extrémně riziková činnost a plakat budete nejen kvůli cibuli, ale hlavně kvůli tomu, že se s největší pravděpodobností říznete a budete mít navíc starost, jak zranění rychle ošetřit.
Protože ale vychytávek v kuchyni není nikdy dost, zjistili jsme, že se prodávají speciální brýle na krájení cibule. Stojí kolem 130 korun, takže si je může dovolit opravdu každý. Rozhodli jsme se je vyzkoušet a byli jsme nadšení. Při krájení cibule skvěle těsnily kolem očí, takže nebyly žádné slzy. Jejich nevýhodou však je, že kvůli tomu, aby dobře těsnily, mají silné obroučky, což někoho může při krájení cibule rušit. A tyto speciální brýle jsou samozřejmě tabu pro ty, kteří musí nosit brýle dioptrické.
Závěr: Běžné brýle slzy možná trochu omezí, ale nezabrání jim. Řešením jsou pouze speciální brýle na krájení cibule, které však nemůže použít každý.
3. pokus: Dejte cibuli do mikrovlnné trouby
Pokrokově na nás působil tip, že zamezíme slzám, vložíme-li cibuli na půl minuty do mikrovlnné trouby. Výsledek však naše očekávání nenaplnil. Cibule v mikrovlnné troubě jen lehce změkla, nůž po ní klouzal, takže se daleko hůř krájela, než kdyby v mikrovlnce nebyla. A zdálo se, že efekt je naprosto opačný. Cibule „voněla“ po celém bytě, takže jsme brečeli i v obýváku.
Závěr: Totální selhání. Mikrovlnka slzám z cibule nezabrání.
4. pokus: Namočte cibuli do horké vody
Nápad se spařením cibule v horké vodě je jednoduchý a mírně účinný. Cibuli ponoříte na pár sekund do horké vody, vytáhnete ji a můžete krájet. Když budete krájet rychle a hodně ostrým nožem, tak si skoro nepobrečíte. Praktické však je, před krájením cibuli osušit třeba papírovou utěrkou, aby po ní nůž moc neklouzal.
Závěr: Stoprocentní to není, ale rozhodně to trochu tvorbě slz zamezí.
5. pokus: Dejte si do úst kousek chleba
Fígl s chlebem je hodně rozšířený a dokonce mi ho kdysi doporučovali i profesionální kuchaři. Není divu, protože účinné to fakt je. Dáte si do pusy půl krajíčku chleba a začnete krájet. Chleba vaše oči před cibulí opravdu docela ochrání. Navíc při krájení cibule vlastně zároveň posvačíte. Sice jen suchý chleba, ale aspoň něco. Musíte ale počítat s tím, že při krájení většího množství cibule budete trochu připomínat bernardýna, protože se vám zvýší tvorba slin.
Závěr: Snadno a rychle realizovatelný tip, který je i docela spolehlivý.
6. pokus: Cibuli dejte do mrazáku
Běžné je, že zamrazujeme ovoce, zeleninu nebo maso, ale dát do mrazáku cibuli? Trochu nás to překvapilo, ale nakonec jsme to udělali. Dali jsme oloupanou cibuli na čtvrt hodiny do mrazáku a nakrájeli ji. V mrazáku může být i déle. Záleží to na tom, na kolik stupňů máte v mrazničce nastavenou teplotu! Při krájení většího množství cibule sice musíte počítat s tím, že bude budete mít ruce jako led, ale zase je pravděpodobné, že neuroníte ani slzu.
Závěr: Stoprocentně úspěšná metoda, při níž se slz bát nemusíte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chcete mít originální vánoční stromeček? Vyrobte si na něj krásné jedlé ozdoby
Perníkový stromeček Krásné a voňavé perníčky doplněné stužkami jsou stylové. Při pečení perníčků s tím počítejte předem a do syrového těsta udělejte… Číst více
Marokánky a florentýnky vypadají hodně podobně. Přesto jsme několik rozdílů vypátrali
Florentýnky neobsahují mouku, zato místo směsi ovoce a rozinek je v nich kandovaná pomerančová kůra, která jim dodává typickou chuť. Jsou také hodně… Číst více
Čokoládové koblihy bomboloni: Cukrář od Zdeňka Pohlreicha radí, jak na ně!
Milujete čokoládu a zároveň nadýchané koblihy,… Číst více
Pečeme s exotickými druhy ořechů: Zkuste pekanové košíčky nebo pistáciové stromečky!
Do pracen patří vlašské ořechy, vanilkové… Číst více
Bez pečicích plechů se teď neobejdete. Víte, podle čeho je vybírat a jak se o ně starat?
Bez plechů na pečení se v žádné kuchyni… Číst více
Den ořechů
Ořechy skutečně představují velmi zvláštní skupinu ovoce. Jsou to vlastně jedlá semena, která u ostatních druhů ovoce nekonzumujeme. Ořechy obsahují… Číst více
Den pekanových ořechů
Pekanové ořechy mají jedinečnou chuť, která dokáže dát kouzlo připravovanému pokrmu. Pekanové ořechy lze použít v široké škále jídel, od sladkých až… Číst více
Den pekanových sušenek
Tou nejdůležitější ingrediencí jsou pekanové ořechy. Ty nasekejte nahrubo. Ne však všechny, některé si uschovejte na zdobení. ¾ hrnku (asi 80 gramů)… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Velký manuál: Jak vybrat hrnec do kuchyně? Důležité jsou rozměry i materiál. Ale to není všechno!
Nějaký ten hrnec určitě najdete v každé kuchyni.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 tipů na zdravé dobroty, které zvládnete připravit do 20 minut: Těstovinový salát, plněný wrap nebo kuskus máte hned
Pánve v kuchyni: Kolik jich vlastně potřebujete a která by vám rozhodně neměla chybět?
Šikovné vychytávky do kuchyně, které vás dostanou. Co si třeba pořídit udicí pistoli nebo lis na hamburgery?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25