Den ořechů
Národní den
Den ořechů připadá každoročně na 22.října. Ořechy jsou chutným a často vyhledávaným doplňkem našeho jídelníčku, obsahují velké množství vitamínů a minerálů prospěšných pro naše tělo. Kromě toho jsou také velmi významnou surovinou při vaření a pečení, dort nebo vánoční cukroví si bez nich dokáže představit málokdo. A věděli jste, že ořechy jsou ovoce?
Ořechy skutečně představují velmi zvláštní skupinu ovoce. Jsou to vlastně jedlá semena, která u ostatních druhů ovoce nekonzumujeme. Ořechy obsahují velké množství bílkovin a nenasycených mastných kyselin, vitamíny a minerály. Nejen že si na nich pochutnáme, ale pomáhají při prevenci proti kardiovaskulárním chorobám a dokáží významně snížit hladinu cholesterolu v krvi. Přesto že většina z nás nejraději mlsá ořechy solené, našemu tělu nejvíce prospívají právě ty přírodní, nesolené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Které ořechy jsou nejzdravější a jak je využít?
Mandle – celé loupané mandle jsou křupavým srdíčkem lahodných kuliček Raffaello, nasekané nesmějí chybět v marokánkách a lupínky z mandlí zdobíme ty nejlepší nadýchané vánočky a mazance. Z mandlové mouky připravíme ty nejlepší makronky.
Pistácie – vynikají svojí jasně zelenou barvou, proto se výborně hodí ke zdobení různých dezertů, ale i jako křupavá složka zeleninových či ovocných salátů.
Kešu ořechy jsou významnou surovinou v indické, thajské a vietnamské kuchyni, kde se často kombinují s rýží a přidávají se do masových směsí, jako je pikantní kuřecí kari, nebo kuře ve sladkokyselé omáčce.
Pekanové ořechy jsou vzhledově velmi podobné těm vlašským, mají ale jemnější, krémovější chuť.
Lískové a vlašské ořechy neodmyslitelně patří do každé české kuchyně a mnoho hospodyněk si Vánoce bez nich nedovede představit. Nadýchané štafetky, laskonky nebo pařížské rohlíčky, vláčná ořechová bábovka, medové řezy nebo korpus na narozeninový dort, ořechový štrúdl a další sladké dobroty se prostě bez ořechů neobejdou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den ořechů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Jak uchovat a zpracovat ořechy. Vyzkoušejte rady a tipy na jejich využití
Medové řezy s ořechy: Vynikající dezert s lahodnou ořechovo-medovou krustou je ideálním moučníkem na podzim