Papriky s hlávkovým zelím naložené ve sladkokyselém nálevu: Připravte sklenice plné skvělé chuti
Plněné papriky známe nejčastěji v kombinaci s mletým masem a rajčatovou omáčkou. V našem případě se nejedná o hlavní jídlo, ale o nakládané papriky, které se v zimním období mohou stát opravdovou zásobárnou vitamínu C.
Zelené, žluté, oranžové nebo červené špičaté papriky se sklízejí během léta, stejně tak jako hlávkové zelí. Velká úroda paprik a zelí nebo jejich výhodná koupě znamená, že musíme přemýšlet, jak je zpracujeme a zavaříme na zimu.
Příprava a sterilování plněných paprik
Postup je jednoduchý, pokud si nálev uvaříte předem. Pokud nálev zbyde, nevadí - použijeme ho na zavaření jiné zeleniny - třeba okurek.
- Zelí nakrouhejte na tenké nudličky. Posypte ho cukrem a solí, promněte a nechte ho asi 1,5–2 hodiny odležet, aby změklo.
- Mezitím očistěte papriky - odřízněte vršek se stopkou a ostrým nožem nebo lžičkou odstraňte semeník.
- Uvařte si nálev ze 2 l vody, 200 g cukru, 100 g soli, 0,70 l octa a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření a hřebíček).
- Naplňte papriky zelím a snažte se ho opatrně natlačit až do špičky - můžete si pomoci obráceným koncem vařečky.
- Naplněné papriky, naskládejte do sklenic (0,75 ml) a zalijte nálevem. Zavíčkujte a sterilujte asi půl hodiny při 85–90°C.
- Sklenice můžete po 10 minutách otočit víčkem dolů.
- Papriky při konzumaci krájíme na kolečka - na talíři vypadají efektně.
Tip: Zavařte papriky nebo kapie nakrájené na proužky a do nálevu přidejte 100 ml oleje - budete překvapeni výbornou chutí. Hodí se do salátů, na ozdobu chlebíčků nebo jako zeleninová příloha.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Banana split
Přidáno před 15 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Komentáře