Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka ozdobí jarní stůl a příjemně dochutí vaječná, tvarohová a další jídla. Podívejte se, jak ji můžete využít
Zdroj: Pixabay

Pažitka je jedna z nejznámějších bylinek. Hned zjara vyrážejí svěže zelené, chutí, vitamíny a minerály nabité dlouhé a tenké lístky s kruhovým průřezem.

Pažitku lze ale pěstovat celoročně, také ji rychlit v truhlíku nebo květináči. Návod si můžete přečíst v některém z našich Tipů a triků.

Nejlépe se pažitka uplatní v čerstvém stavu. Drobně nakrájená ozdobí a ochutí uvařené přílohy, polévky, omáčky teplé i studené, vaječné pokrmy, pomazánky ze sýrů a tvarohu, zeleninové saláty, majonézy, bylinková másla apod. Větší množství pažitky chuťově nahradí česnek těm, kdo ho nesnášejí.

Polévky s pažitkou

Pažitku můžeme vložit do zeleninových i masových vývarových polévek, do krémových, bramborových i smetanových polévek. Tam všude dodá svěží barvu i chuť.

Teplé omáčky s pažitkou

Asi nejznámější je smetanová pažitková omáčka s vařeným hovězím masem a bramborami. Místo hovězího masa můžete jako změnu nabídnout vařená nebo ztracená vejce. Také s uzeným masem chutná velmi dobře.

Bezmasá jídla s pažitkou

Knedlíky s vejcem, míchaná vejce, slané palačinky nebo mnohé zeleninové nákypy si  často bez pažitky ani neumíme představit. Ta k nim totiž patří tak nějak automaticky.

Pomazánky s pažitkou

Pažitka najde výborné uplatnění ve všech pomazánkách s vejci, sýry, tvarohem apod. Drobně nakrájená je ochutí, ale svěží barvou i ozdobí.

Saláty s pažitkou

Jako u jiných pokrmů, i v salátech pažitka nejlépe dochutí vaječné, bramborové a zeleninové saláty. Konečné posypání salátu drobně nakrájenou pažitkou láká ke konzumaci.

Studené omáčky s pažitkou

Ve studených omáčkách a dipech si s pažitkou nejlépe rozumí jogurt, jemný tvaroh, zakysaná smetana, žervé, ale i majonéza. Podáváme je s vařenými vejci, zeleninou, ke grilovanému drůbežímu masu i grilované zelenině.

Konzervování pažitky

Omytou a osušenou pažitku drobně nakrájíme a můžeme zmrazit. Uchová si tak barvu i většinu chuti a vitamínů. Čerstvou pažitku můžeme zpracovat na pesto nebo bylinkový olej. Také bylinkové máslo s pažitkou vydrží v mrazáku půl roku bez ztráty kvality.

Dekorace z pažitky

Dlouhé tenké lístky jsou ideální pro kreativní lidi na různé dekorace jídla. Krásně ozdobí jídlo i fialové květy pažitky. Sami jistě přijdete na mnoho dalších možností, ale na začátek nabízíme nápady našich šikovných uživatelů.

Léčivé vlastnosti

Podle knihy Z lesa i ze zahrady od jara do zimy podporuje pažitka trávení, má vliv na chuť k jídlu a nepatrně snižuje krevní tlak. Kromě významného vitamínu C stojí za zmínku i vitamíny skupiny B, karoten, dále silice se sírou, sodík, vápník, draslík, fosfor, železo.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více