Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak obarvit pokrmy? Vyzkoušejte různé typy potravinářských barev
Zdroj: Freepik

Potravinářské barvy známe z naprosté většiny výrobků. Barví se jimi sladkosti pro děti, limonády, sušenky, potahovací hmoty na dorty nebo krémy. Jejich použití je snadné - stačí jen pár kapek barviva nebo špetka barevného prášku a vzhled výrobku se úplně změní.

Jedlé potravinářské barvy se dělí na práškové, gelové a tekuté. Každý druh má jiný způsob použití. Všechna barviva spojuje jedna vlastnost - už velmi malé množství dodá výrobkům a pokrmům jasný barevný tón nebo výrazně zářivou barvu.

Rozdělení potravinářských barev

Barviva dělíme do tří druhů:
  1. Tekuté barvy jsou vhodné do cukrářských pistolí airbrush, jelikož neobsahují žádné pevné částečky. V malých množstvích jimi můžeme obarvit krém, polevu  nebo potahovací hmotu. Barvy jsou chuťově neutrální.
  2. Práškové barvy mají prachové částice, které jsou rozpustné ve vodě. Pro získání barevného pigmentu se tedy musí naředit, ale dají se použít i neředěné do tekutých potravin - sirupy, krémy, želatinové přelivy.
  3. Gelové barvy jsou nejvhodnější pro probarvení marcipánu a potahovacích hmot, k dobarvení krémů nebo těst. Dávkují se pomocí párátka. Před každým dalším přidáním barviva je zapotřebí krémy nebo hmoty dobře propracovat.
Ze základních barev můžete namíchat i barvy podružné - červená a žlutá vytvoří oranžovou, červená a modrá fialovou, zelená a červená hnědou. Není tedy potřeba kupovat celé barevné spektrum, i se základními barvami si vystačíte.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více