Jak připravit semifreda? Miniaturní dortíčky jsou plné smetany, ovoce a čokolády
Semifreddo je italský dezert podobný zmrzlině, která se tvaruje do formiček a podává napůl mražená. Postupem času se z něho odštěpily varianty značící spíše miniaturní dortíčky - semifreda. Připravují se v ráfcích a podávají při slavnostních příležitostech.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit formičky na semifreda
- Jejich tvar je převážně kulatý, ale jsou i hranaté, oválky nebo slzy. Výška se pohybuje od 4 do 6 cm.
- Začínající cukrářka si může vystačit s vhodnou alternativou, kterou je například silnější fólie, nastříhaná na proužky a sešitá sešívačkou nebo slepená lepidlem. Stejně poslouží i nastříhané ráfky z plechovek od piva a limonády nebo plastové kelímky od mléčných výrobků. Plastový tubus od rolet nebo tyčí na záclony je možné nastříhat na stejně vysoké ráfky.
- Součástí formiček je i stejně široká dortová páska, která se nastříhá a obloží se jí vnitřní výška formy. Díky pásce půjdou dortíčky lehce vyndat z formy, jsou krásně rovné, nerozpadají se, neslepují k sobě a jsou hygienicky zabalené při servírování. Pásku stačí z dortíku sloupnout nebo odmotat.
Příprava dortíčků semifreda
- Ráfkem na semifreda nebo vykrajovátkem vykrájíme kolečka nebo vhodné tvary z tenkého piškotového korpusu. Tvary vložíme do ráfku a tím vytvoříme dno dortíku.
- Použít můžeme i drcené sušenky (Oreo, Lotus, Bebe nebo máslové sušenky), které smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme do formičky. Necháme ztuhnout v lednici.
- Seženeme-li sušenky, které přesně zapadnou do ráfku, máme o dno postaráno. Vhodné jsou máslové sušenky nebo domácí linecké cukroví, které upečeme pro tuto příležitost.
Plnění formiček a zdobení semifreda
- Použít můžeme všechny druhy smetanových krémů na nepečené dorty - ze smetany, z tvarohu, jogurtu nebo kysanky. Důležitou součástí těchto krémů je jedlá želatina, která dortík drží pohromadě.
- Ráfky plníme smetanovou směsí až po okraj pomocí lžíce a dáme dortíčky ztuhnout do lednice.
- Pokud budeme zalévat směs barevnou želatinou, musíme na ni nechat místo - kolem 1 cm podle toho, jestli budeme pod želatinu dávat ovoce.
- Dortíčky necháme pořádně vychladit a zatuhnout. Pak je opatrně vyklopíme z ráfků a klademe na tác nebo na malé dortové podložky.
- Hotové dortíčky můžeme dozdobit kopečkem ušlehané šlehačky, vkusně pokrájeným ovocem, čokoládovými hoblinkami a ozdobami, cukrářským zdobením a čerstvou meduňkou.
Smetanové směsi do semifreda najdeme v každém receptu na nepečené dorty. Jedním z nich je i dort Margot, na který vám přinášíme videorecept:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 1 hodinou
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 2 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 4 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 17 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Formičky na pečení cukroví: Jak se o ně správně starat, aby dlouho vydržely? Pomůže obyčejná soda, ocet i nakypřená voda
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Jak nadrtit sušenky na nepečené zákusky a cheesecake? Zjednodušte si práci a připravte si luxusní zákusek
Komentáře