Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jsou výhody vaření v tlakovém hrnci? Uvaříte v něm vývar, přílohu nebo omáčku - rychle a s minimálními náklady na energii
Zdroj: Pixabay

Tlakový hrnec je poměrně starý vynález pana Denise Papina (odtud označení papiňák, Papinův hrnec) z 2. poloviny 17. století. Šetří čas a energii, kterou je potřeba k uvaření potravin. Náš článek poradí, jak s ním zacházet.

Vaření v něm je charakterizované varem při vyšším tlaku, než je atmosférický, čímž se zvyšuje teplota a potraviny jsou uvařené rychleji. Též chuťové vlastnosti pokrmu mohou zůstat v uzavřené nádobě výraznější.

Jak je důležitá poklice

Poklice na tlakový hrnec je opatřena gumovým těsněním po obvodu pro neprodyšné uzavření a otvorem s pohyblivou pojistkou (ventilem). Ten odvádí přebytečnou páru ven z hrnce a činí jeho používání bezpečnějším. Bezpečnostní ventil musí zůstat vždy průchozí a pohyblivý.

Vývoj tlakových hrnců

Od hliníkových (méně spolehlivých a málo vhodných) hrnců se vývoj posunul přes plechové smaltované až po nerezové se sendvičovým dnem a nejnověji elektrické. Současné hrnce už jsou velmi bezpečné a jejich konstrukce dokonce umožňuje nastavitelné šetrné vaření při nižším tlaku a s minimem ztrát biologicky cenných látek potravin. Nové hrnce výrazně šetří spotřebu energie nutné k uvaření jídla. To se stává zvlášť v poslední době významnou úsporou. Zvláště u tuhého masa je časová a energetická úspora opravdu výrazná.

Jak vařit v tlakovém hrnci.

V hrnci lze kromě vaření i osmahnout cibulku, opéct maso nebo jídlo dusit.  U jednodušších receptů tedy stačí jeden hrnec na všechny úkony.

Čas vaření se počítá od dosažení varného tlaku. Ten poznáme díky tepelnému ukazateli nebo změnou zvuku (hrnec mírně syčí a uniká jemná pára). V té chvíli ztlumíme příkon energie, necháme hrnec pracovat nezbytnou dobu danou návodem a pak příkon vypneme. Díky naakumulovanému tlaku a sendvičovému dnu (u moderních hrnců) se potravina ještě poměrně dlouhou dobu vaří sama. Po této době, když tlak v hrnci klesne, lze hrnec bezpečně otevřít. Přesto je nutné dát pozor na unikající páru.

Pak můžeme vývar scedit, dokončit omáčku apod. podle receptu.

Bezpečné zacházení na prvním místě.

  • Při vaření v tlakovém hrnci musíme dát pozor, aby se neucpal ventil.
  • Potraviny musí být podlité alespoň minimálním množstvím (2-3 dl) tekutiny, aby nedošlo k připálení.
  • Hrnec plníme maximálně do 2/3. Zvlášť pozor dejte na potraviny, které pění, bobtnají nebo vzkypí (luštěniny, maso na vývar). Ty plníme jen do poloviny hrnce.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více