Kýchavná neděle na památku morových ran: Co se peklo v dobách hladomoru
Třetí neděle postní byla pojmenována podle středověké metly lidstva, moru, který se v prvopočátcích projevoval hlasitým kýcháním. Lidé od nemocného utíkali se zvoláním: „Tak to tě pozdrav už jen Pán Bůh“. Dodnes se při kýchnutí říká „pozdrav Pán Bůh“ či „Pámbíček pozdrav“. Také se traduje, že kdo na kýchavnou neděli třikrát kýchne, bude celý rok zdráv.
Co byly morové rány
V dobách neúrody přicházel mor častěji a byl úpornější. Výjimkou nebyly ani hladomory. V dobách hladomorů se k mouce na chléb přidávalo leccos, aby se nastavila nebo nahradila. Podle záznamů z 16. století odezněla jedna morová rána po mši konané třetí postní neděli, proto byla pojmenována Kýchavná, píše se v knize České Velikonoce od Petra Herynka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se peklo v dobách hladomoru
Benátští pekaři pekli v dobách hladomoru chléb z tmavé mouky a medu, který prý zachránil mnoho životů. Na počest odvrácení hladomoru bylo pojmenováno toto pečivo „chléb svatého Marka“, protože i on se takovým chlebem živil. Na den jeho svátku se v mnoha zemích peče podobné pečivo. Perníkáři, aby dodali vážnost svým výrobkům, si zvolili sv. Marka za svého patrona.
Chutný domácí chléb
My můžeme třetí postní neděli oslavit chutným domácím chlebem a budeme blahořečit pokroku, že nemusíme mouku ničím nahrazovat. Jeden z domácích chlebů názorně předvádí náš video-recept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 minutami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 1 hodinou
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 11 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře