Jak připravit vanilkový extrakt? Máme pro vás jednoduchý recept na jeho výrobu
Vanilkový extrakt je esenciální ingrediencí v mnoha oblíbených receptech a přidává do jídel bohatou, sladkou chuť. I když si ho mnozí lidé kupují v obchodech, máte možnost si snadno a rychle vyrobit vlastní domácí produkt.
Nejenže bude domácí extrakt cenově výhodnější, ale také bude obsahovat autentickou vanilkovou chuť. Uvidíte, že i kapka kvalitního vanilkového extraktu dokáže více než dva sáčky vanilínového cukru nebo vanilkového aroma. Navíc se jedná o trvanlivý produkt, který vám vydrží ve spíži i několik měsíců. Vyzkoušejte to s námi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vanilkový extrakt
Postup je opravdu jednoduchý:
- Na přípravu extraktu budete potřebovat 3 vanilkové lusky, cca 200 ml alkoholu 40% (nejčastěji se používá vodka, která má neutrální chuť), uzavíratelnou a těsnící nádobu.
- Vanilkové lusky rozřízneme podélně napůl a nakrájíme na menší kusy.
- Vložíme kusy do nádoby s alkoholem a dobře uzavřeme.
Skladujeme v temnu a občas jemně protřepeme. Extrakt lze použít už za 8 týdnů, ale ideální je počkat 3 měsíce. Čím déle budete lusky v alkoholu máčet, tím bude totiž extrakt silnější.
Tip redaktorky Lucky
Pokud byste chtěli extrakt ještě více ozvláštnit, můžete místo vodky použít bourbon nebo brandy.
Máte doma také vytvořený "svůj" domácí extrakt? Já ho mám a využívám každou chviličku. Pokud s ním pracujete, dejte mi palec (Tento tip je užitečný).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 5 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 6 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Komentáře