Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařit okurky lze snadno. Máme pro vás rady, podle kterých zvládne zavařovat i začátečník
Zdroj: Pixabay, luiza_83

Brzy přijde čas, kdy začneme sklízet okurky. Jak je správně zavařit, aby byly křupavé, nerozvařené a aby se nezkazily? Na to vše pro vás máme odpovědi. Zavařování nejen okurků zvládne každý bez větší námahy.

Už se nebudete muset bát, "až se zima zeptá". Máme pro vás stručný postup k zavařování okurek, podle kterého to zvládne opravdu každý. Není se čeho bát, stačí dodržet jen postup a základní pravidla, například sterilitu prostředí i nádobí.

Jak správně zavařit okurky

Receptů na zavařené okurky je nespočet. Každá rodina má ten svůj, který považuje za ten nejlepší z nejlepších. 

  1. Nejvhodnější jsou okurky sklizené ve velikosti 6-11 cm, kdy si stále zachovávají svou chuť. Přerostlé okurky už moc dobré nejsou a doporučujeme je použít do pokrmů, kde není jejich chuť tolik znát, například do čalamády, kde splynou s chutěmi ostatní zeleniny.
  2. Okurky se dají čistit ručně, ale také v pračce na program máchání (bez ždímání), kterou je třeba napřed pustit tzv. "naprázdno", aby v ní nezůstaly zbytky pracích prostředků. My však raději zůstáváme u ručního čištění, kdy je před samotným drhnutím kartáčem namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody.
  3. Připravené sklenice na zavařování, velikostně ideálně o objemu 0,7 litru, musejí být řádně vymyté a víčka taktéž vysterilizovaná. Námi osvědčená metoda sterilizace víček je ta, že umytá a osušená víčka se potřou lihem. Tím můžete otřít i vršek hrdla sklenice po naplnění, těsně před uzavřením se zavařeninou.
  4. Po přípravě okurek a sklenic si dejte vařit vodu na lák. Lák připravuje také každý jinak, záleží tedy na vašich zvycích či chuťových preferencích. Někdo svaří vodu s cukrem, solí a octem, jiný používá přípravek Deko či Novu.
  5. Pokud budete zavařovat v obyčejném hrnci, dejte vařit vodu i v něm. Nezapomeňte dát na dno utěrku, abyste předešli prasknutí naplněných sklenic. 
  6. Na dno umytých sklenic dejte koření podle libosti. Nejčastěji se používá nové koření, bobkový list, celý pepř, hřebíček, hořčičné semínko, mrkev a cibule nakrájené na kolečka, svazek kopru (nebojte se použít i tvrdé a silné stonky).
  7.  Omyté okurky naskládejte do sklenic opravdu natěsno, aby mezi nimi bylo co nejméně volného místa.
  8. Okurky zalijte horkým nálevem a zavíčkujte. Nálev by měl dosahovat maximálně 1,5 - 1 cm pod víčko. Pak už jen stačí zavařit podle vašich zvyklostí a nakonec otočit sklenice víčkem dolů, aby se pořádně zatáhlo.
  9. Zavařené okurky nechte alespoň 3 až 4 týdny odležet, aby se chutě krásně propojily a vy měli pořádný požitek.
  • Tip: Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete do sklenice k okurkám přidat feferonku.

Zda-li budete zavařovat v mikrovlnce, myčce či troubě, to už necháme na vás. Pokud však danou metodu budete zkoušet poprvé, doporučujeme ji zkoušet jen na malém množství, abyste nebyli zklamaní z výsledku. Ve videu níže pro vás máme recept na americké okurky, které jsou skvělé i z přerostlých kousků.

 

Komentáře

KristynaAnna KristynaAnna

1. 9. 2023 13:05

JosefZeravicky: Děkuji za přínosný komentář s Vašimi zkušenostmi! :-8 Rozhodně mi je příjemnější myšlenka na zavařování v mikrovlnné troubě, než-li v pračce. :-)

JosefZeravicky

19. 7. 2023 10:16

DOBRÝ DEN,
proto že si okurky pěstujeme a zklízíme sami tak je postupně jak zrají zavařujeme už víc jak 15 roků jen v mikrovlnce. Najednou se nám do mikrovlnky dá 5 sklenic 0,75 l a to je akorát sklizeň za 3-4 dny. Kdyby jsme čekali na těch 12 , či 16 co se dá do zavařovacího hrnca, ty první by byly lehce zavadlé. V mikrovlnce je to velice snadné a až o polovinu levnější než v pařáku. Navíc máte okamžitý přehled, která sklenice chytla , nebo kde je problém. PŘÍPADNOU RADU JAK NA TO A JAK SE VYVAROVAT CHYB, KTERÉ SE V RŮZNÝCH NÁVODECH TADY OPAKUJÍ, TŘEBA , dát mikrovlnku na plný výkon, neb jsou takové, které mají výkon 800,900,1000 nebo i 1200W a pokud chcete mít krásné (nikoliv bledule) a křupavé okurky, je třeba myslet i na toto. ,, TOŠ TEDA TAK,,

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více