Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Někdy nám při vaření nebo pečení zůstanou přebytečné žloutky, i když většinou zbývají bílky.
Pak přemýšlíme, jak je chytře upotřebit, abychom neplýtvali. Žloutky můžeme zamrazit s cukrem a pak je využít při pečení náročnějších zákusků.
- Můžeme upéct žloutkové cukroví, které je trvanlivé.
- Také žloutkové řezy strávníci přijmou vděčně.
- Totéž platí o žloutkových věnečcích z odpalovaného těsta.
- Před Vánocemi a Velikonocemi nesmíme zapomenout na oblíbený vaječný likér.
- Žloutky zlepší a přibarví jakékoliv těsto, ať už bramborové, linecké, kynuté třené nebo na palačinky, lívance či vafle.
- Jeden žloutek utřený s cukrem patřil k občasným svátečním mlsotám našeho dětství, dodával nám energii zdravěji než dnešní cukrovinky plné chemie.
- Žloutek, který vetřeme do mokrých vlasů, necháme chvíli působit a pak opláchneme vlažnou vodou, působí na vlasy regeneračně.
Co se zbylými bílky, popisuje náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 3 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vaječná tlačenka může být lahůdkou: Když dodržíte správný postup, snadno ji vyndáte z formy a nerozpadne se
Jak se připravuje vaječný likér? Kromě základní verze vyzkoušejte i karamelovou, vanilkovou či kávovou příchuť
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Komentáře
13. 12. 2023 15:32
23. 11. 2023 11:00
23. 11. 2023 10:08