Zdravější verze majonézy: Naučíme vás různé varianty, jejichž chuť vás nadchne
Majonéza je velké téma. Mnozí na ni pohlíží přes prsty, jenže vše není pouze černobílé. Záleží na tom, jak často ji konzumujete, jakou majonézu jste zvolili i k čemu ji podáváte. Můžete ji také připravit ve zdravější variantě.
Majonéza je tvořena ze dvou hlavních složek, tedy ze žloutků a oleje. Je tučná, ale výhodou je obsah rostlinných tuků s nenasycenými mastnými kyselinami. Bez obav si ji můžete dát k běžnému jídlu, pokud nepřeháníte její množství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zdravější alternativy majonézy
Majonézu lze připravit zdravěji, ale také ji můžete zcela nahradit:
- Majonéza bez oleje - k natvrdo uvařenému a oloupanému vejci přidejte lžičku hořčice, kelímek sýru cottage (případně jogurt nebo zakysanou smetanu), ½ lžičky jablečného octa nebo citronové šťávy a špetku soli. Rozmixujte dohladka a nakonec podle potřeby dochuťte solí, pepřem, případně i octem či citronem.
- Majonéza bez vajec - k vychlazenému plnotučnému mléku (100 ml) přidejte lžičku hořčice, sůl a cukr podle chuti. Přibližně 30 vteřin mixujte, poté přidejte ještě lžičku citronové šťávy a opět mixujte. Nakonec pomalu přilévejte olej v množství jedné sklenice, za stálého mixování až do zhoustnutí.
- Avokádo obsahuje zdraví prospěšné látky a je bohaté na tuky. Stačí ho rozmačkat vidličkou, přidat pepř, sůl, lžičku hořčice, citronovou šťávu a odlehčená náhrada za majonézu je na světě. Skvěle se hodí k pečivu – do obložených baget, sendvičů i k přípravě plněných tortill.
- Připravit můžete další nejrůznější varianty zdravější majonézy - z tofu nebo sóji, oblíbených kešu oříšků, ale také z cukety nebo tvarohu.
Závěrem je nutno podotknout, že klasická majonéza škodí při kombinování s nezdravým a příliš tučným jídlem. K těm ji nedoporučujeme, bude vám po nich ještě více „těžko“. Jak připravit klasickou domácí majonézu se dozvíte ve videoreceptu:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Banana split
Přidáno před 14 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Kde všude můžete použít kešu oříšky: Nahradí mouku v koláčích a dá se z nich udělat i tahle výborná majonéza
Domácí majonéza z vařených vajec vylepší pomazánky i sváteční bramborový salát. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník
Sojanéza veganům zachraňuje Vánoce: Bez téhle falešné majonézy si totiž bramborový salát nedají
Komentáře