Kouzlo rakouské kuchyně – nejlepší recepty našich sousedů
Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní českou nebo třeba maďarskou. Právě z maďarska totiž původně pochází guláš, který dnes chápeme jako typicky rakouské jídlo.
Je ovšem třeba říct, že mezi maďarským a vídeňským gulášem je velký rozdíl. Zatímco ten maďarský je pikantnější, často v něm najdeme kousky zeleniny, typicky paprik a rajčat, a je o něco řidší a celkově se více podobá polévce, vídeňský guláš je tmavý, vaří se z hovězího masa a jí se s knedlíkem. Takový ho máme nejraději i u nás v Česku.
Slavný je rovněž vídeňský řízek nebo čokoládový Sachrův dort, kterým prosluly vídeňské kavárny. Ostatně, vídeňská kavárenská kultura a vídeňské kavárenské domy jsou od roku 2011 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Co se týče rychlého občerstvení, Rakušané jsou velcí fanoušci teplé sekané v housce. A rovněž zbožňují silné masové vývary!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 9 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Banana split
Přidáno před 23 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduchý třešňový koláč z křehkého těsta voní skořicí a příprava je velice snadná
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Testovali jsme ginger shoty: V některých je jen malé množství zázvoru, ten nejsilnější vás ale opravdu „protáhne“