Recepty z pohádek: Jednoduché nepečené rumové kuličky ptáka Ohniváka
9. 12. 2020 Vaření
V dalším díle článkového seriálu Recepty z pohádek se naučíme péct snadné a lahodné rumové kuličky. Tedy, péct... Spíše vyrobit na ně hmotu a pěkně je "uhňácat". Rumové kuličky jsou totiž klasickým druhem nepečeného cukroví. A proč zrovna kuličky ptáka Ohniváka? Protože díky alkoholu mají opravdu ohnivý říz!
Cukroví, co má sílu
Advent je v plné síle, stejně jako sváteční nálada. Jako bychom se letos vinou všech příkoří uplynulého roku snažili užít si Vánoce déle, než je zvykem; už nyní máme chuť jíst cukroví, dívat se na pohádky a užívat si výjimečnou atmosféru tradičních prosincových radovánek. Všem, kteří to cítí stejně, ale samozřejmě i těm ostatním, je určen náš článkový seriál Recepty z pohádek, který se inspiruje klasickými a populárním českými pohádkami.
Tentokrát byl vzorem pták Ohnivák - bájný tvor s nádherným hlasem a peřím barvy plamenů. Právě svým zjevem nám připomněl rum, nápoj námořníků i králů, který je součástí spousty druhů vánočního cukroví. Jedním zástupcem za všechny pak zákonitě musí být to cukroví, které rum nese přímo ve jméně. Navíc je to cukroví snadné a nenákladné. Nepečené rumové kuličky si může dopřát opravdu každý!
Mohlo by vás zajímat
Rumové kuličky ptáka Ohniváka
Co budeme potřebovat?
- 200 gramů másla
- 150 gramů moučkového cukru
- 100 gramů kakaa holandského typu
- 0,3 litru rumu
- balíček piškotů
- 50 gramů strouhaného kokosu
Mohlo by vás zajímat
Postup: Nejprve ve větší míse rozdrtíme piškoty na menší kousky (ale ne úplně na prášek). K piškotům přidáme máslo pokojové teploty pokrájené na menší kostky (bude se nám lépe zpracovávat). Přisypeme kakao, cukr a nakonec přilijeme do mísy rum. Rukama vše pořádně prohněteme, dokud nemáme kompaktní těsto.
Z těsta pak rukama tvarujeme malé kuličky, které následně obalujeme ve strouhaném kokosu a klademe je klidně rovnou na servírovací podnos. Pokud je ale nechceme hned jíst, tak kuličky skladujeme nejlépe v kovové uzavíratelné krabici v chladu, například na balkóně.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Recepty z pohádek: Delikátní divoký pstruh Jezerní královny usnadní půst
Vepřová kýta na mnoho způsobů: Možná vás překvapí, kolik jídel z ní můžeme uvařit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čas na Išelské ořechy! O druhém adventním víkendu pečeme cukroví plněné krémem a marmeládou
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou