Štědrovečerní menu pro vegany a vegetariány: Čím nahradit kapra a co do salátu místo majolky?
23. 12. 2020 Tipy a triky
Slavíte letos poprvé Vánoce s vegetariánem nebo veganem a nevíte si rady, co mu o Štědrém večeru nandat na talíř? Nebojte se! I bez masa, majonézy a vajec si člověk může užít chutné a pěkné svátky. A kdo ví, třeba vás naše tipy a recepty navnadí natolik, že to zkusíte také. Určitě vám pak nebude tak těžko jako všem těm, kteří se na Štědrý den nacpou kaprem, řízky a klasickým bramborovým salátem.
Znáte rozdíl mezi veganstvím a vegetariánstvím?
Začneme rozdílem mezi vegany a vegetariány. Vegetarián je jednoduše řečeno člověk, který nejí maso, ale mléčné produkty a vejce si dá. Oproti tomu vegani nejí maso, mléčné výrobky a ani vejce. Důvody bývají různé - zdravotní problémy, enviromentální situace či etický postoj kriticky nahlížející na zvířecí utrpení ve velkochovech a předčasné zabíjení kvůli stravě, případně kožešině. V posledních letech vznikl taky nejmladší trend zvaný reduktariánství. Jeho vyznavači omezují maso kvůli enviromentální krizi, vadí jim bezcitné nakládání s půdou a nelíbí se jim zacházení se zvířaty ve velkochovech. Ani tak se ale masa úplně nevzdají a občas si ho dopřejí, ale zajímá je, odkud maso pochází.
Mohlo by vás zajímat
Zkuste lehčí verzi oblíbeného salátu!
Pokud do bramborového salátu nedáváte šunku, vegetariánské verze už jste dosáhli. Jestli ale chcete zkusit o něco lépe stravitelnou variantu, nahraďte majonézu jogurtem. Pokud této kombinaci nevěříte, nahraďte s ním majonézu alespoň částečně - smíchejte obě suroviny dohromady, a pak je přidejte ke zbytku surovin.
Větší oříšek je veganský salát. Ale i tady z toho jde vybruslit chutně, i když možná o něco dráž. Nejjednodušší varianta je nahradit majonézu sojanézou - existují i ochucené varianty, například s česnekem. Pokud máte rádi výzvy, pusťte se do tofu majonézy. Tu děláte tak, že hodíte do mixéru bílé tofu, olej a přidáte černou sůl (nenechte se zmást, není úplně černá). Vznikne z toho hustější kaše, ne nepodobná sojanéze. Za zkoušku ale rozhodně stojí i domácí majonéza z cizrnového nálevu.
Tu vyrobíte ze čtyř lžic nálevu z cizrny, dvou lžic hořčice, lžičky jablečného octa, sušeného česneku a soli a 170 ml slunečnicového oleje. V mixéru smícháte nálev, ocet, hořčici, sůl a česnek a mixujete do jemna. Postupně přidáváte olej, dokud vaše domácí "cizrnéza" začne houstnout. Pozor! Pokud se to nedaří, přidávali jste olej moc rychle.
Mohlo by vás zajímat
Čím nahradit maso?
Salát bychom měli, teď nahradit maso. Možná vás to překvapí, ale možností je opravdu mnoho. Jde o to, na co si troufnete. Zkuste klidně více variant. Tady jsou naše doporučení.
Tofu
V obchodě najdete několik druhů tofu podle příchuti. Pokud jde o uzené, je skvělé nakrájené na menší části osmažené na pánvi jen tak bez ničeho. Ostatní příchutě se nebojte přes noc naložit podobně jako maso. Taky ho můžete udělat v trojobalu, pokud vaříte jen pro vegetariána.
Seitan
Seitan je z pšeničného lepku a ve své marinované podobě připomíná konzistencí i příchutí maso. A pokud ho také naložíte jako maso, rozhodně neprohloupíte. Chcete-li zachovat rybí příchuť, smíchejte ho s mořskými řasami, rybím kořením a olejem a zapomeňte na pár hodin v lednici.
Robi
Jestli nechcete riskovat, ani se otravovat s neověřenými experimenty, vsaďte na robi. Jde o alternativu masa v několika podobách (v bylinkách, na gril, na způsob kuřecího…), kterou stačí hodit na pánev a chutná skvěle, navíc se se vším všudy dost podobá masu.
Mohlo by vás zajímat
Tempeh
Jde o slisované sójové boby, které je nejlepší nakrájet na tenčí plátky a osmahnout na oleji na pánvi. Pozor, jeho lehounce nahořklá chuť nemusí sedět každému! Nicméně osmahnutý je křupavý, sám o sobě dost aromatický a velmi chutný.
Sojové plátky
Sojové plátky uvařte ve vodě s kostkou bujonu nebo ve směsi soli, sojovky a utřeného česneku. Pozor, nepřehánějte to s množstvím vody, jinak sója nenatáhne chuť. Pak lehce vymačkejte z plátků vodu, ale ne zas tolik - měly by pořád zůstat šťavnaté. Obalte je pak stejně jako řízky, anebo je obalte v hrašce, kterou seženete ve zdravých výživách.
Mohlo by vás zajímat
Jak pracovat s hraškou?
Smíchejte hrašku s trochou studené vody a postupně přilévejte další tak dlouho, dokud nedocílíte konzistence podobné majonéze, marmeládě nebo hořčici. Rozpalte si olej na pánvi a sójové plátky, hlívu ústřičnou nebo klidně vařenou zeleninu v hrašce namočte. A hned s tím na rozpálenou pánev! Postupně otáčeje, dokud nebude těstíčko hezky zlatavé.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Havelské posvícení provoní malé ořechové koláčky. Pečené podle původního staročeského receptu chutnají božsky
Václavské posvícení je již za námi, za starých… Číst více
Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi… Číst více
Jak zavařit jádra vlašských ořechů? Vyzkoušejte jednoduchý recept a budete je mít stále po ruce
Nevyloupané ořechy jsou sice trvanlivé, ale vyloupané skladujme volně pouze krátkodobě, pro delší skladování je raději zajistíme lépe. Můžeme je… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
Jak upéct Družbance Družbance jsou větší koláče, bohatěji zdobené. Koláčové těsto je tučnější, aby během pečení nevyschlo. Podle knihy České… Číst více
Gastro výlet: Mandloňové sady v Hustopečích nedaleko Brna lákají na sběr čerstvých mandlí i ochutnání mandlovky
Na podzim vrcholí sezona ořechů, možná vás ale… Číst více
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“
Jen stěží najdete většího nadšence pro… Číst více
Jak uvařit náplň z dušených jablek? Báječně se hodí do šátečků i na kynuté koláče
Jablka jsou pro naše zdraví velmi prospěšná, plná vitamínů, minerálů a také vlákniny. Toto ovoce nejčastěji používáme do moučníků nebo je sušíme na… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na moravské koláčky s tvarohem a povidly? Podle snadného receptu vyjde jeden kousek na 8 Kč
Masopust tento týden vrcholí a součástí oslav… Číst více
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
Kynuté těsto je fenoménem. Někdo se ho bojí, jiní… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Této potraviny nevědomky sníte až kilogram týdně. Dejte si na ni ale pozor!
Zdravé Vánoce našich (pra)babiček: Dětem se dávaly panenky z ovoce místo dárků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou štólu si letos upečete? Zkusíte klasickou z kynutého těsta nebo tvarohovou?
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě