Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatého Štěpána slavíme hovězí pečení. Tradiční štěpánská je skvělá s rýží i s knedlíkem
Zdroj: Eliza, Toprecepty.cz

Štědrovečerní obžerství i velkolepý božíhodový oběd je za námi, ale ještě je tady druhý svátek vánoční - svátek sv. Štěpána, který připomíná jednoho z nejznámějších křesťanských mučedníků. Na svatého Štěpána se tradičně podává hovězí pečeně, tzv. štěpánská. Její výhodou je, že chutná skvěle téměř s jakoukoliv přílohou. Jak na ni?

Kdo byl sv. Štěpán?

Svátek sv. Štěpána slavíme 26. prosince, je to tedy druhý svátek vánoční. Kdo ale vlastně byl svatý Štěpán? Jeden z prvních sedmi jáhnů (diakonů) první křesťanské komunity v Jeruzalémě. Podle Apoštolů Štěpán neohroženě mluvil o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Štěpán také hlásal, že Kristus je roven Bohu, jeho největším proviněním ale bylo, že ze smrti Spasitele nepokrytě obviňoval Židy. Proto skončil tragicky - byl ukamenován před Damašskou bránou do Jeruzaléma a stal se jedním z nejslavnějších mučedníků.

Jeho statečné činy i nelidskou smrt si připomínáme právě v prosinci. Tradičně se v tento den podává hovězí pečeně zvaná štěpánská. Jí se nejčastěji s rýží, skvělá je ale také s knedlíkem nebo s vařeným bramborem. Toto v porovnání se svými svátečními předchůdci relativně dietní jídlo uzavírá třídenní vánoční hodování.

Jak na nejlepší štěpánskou pečeni? Vyzkoušejte náš recept a zvládnete ji naprosto hravě!

Tradiční štěpánská pečeně - recept

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg hovězího zadního
  • kus špeku
  • 3 - 4 vařená vejce (nemusí být úplně natvrdo)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce másla
  • svazek tymiánu
  • 1 kuličky nového koření
  • 2 kuličky jalovce
  • sůl a pepř

Postup: Špalek masa nejprve omyjeme, poté jej prošpikujeme špekem, aby si pečeně udržela šťavnatost. Pak maso ve středu nařízneme tak, aby se vytvořila kapsa, kterou osolíme, opepříme a naplníme vařenými vejci. Maso pevně svážeme provázkem, aby se pečeně nerozpadla. Poté pokrájíme cibuli nahrubo a mrkev a petržel na kostičky. Vše osmahneme na pánvi do změknutí. Měkkou zeleninu z pánve vyndáme a na tom samém oleji opečeme maso ze všech stran, aby se "zatáhlo". Tip: Maso můžeme pro lepší efekt ze všech stran lehce obalit v hladké mouce.

Zatažené maso vyndáme a do pánve vrátíme zeleninu. Tentokrát k ní přidáme rajský protlak a červené víno. Je to základ lahodné omáčky k pečeni. Promícháme a vrátíme do pávne maso. Necháme chvíli povařit. Poté maso, zeleninu - zkrátka všechen obsah pánve - přendáme do pekáče. Tip: Pokud budete pečeni připravovat v litinové pánvi, můžete jídlo péct rovnou v ní. Do pekáče přidáme všechno koření a zalijeme vodou tak, aby byla éměř celá pečeně ponořená. Pečeme na 120°C asi 2,5 hodiny, čas od času maso obrátíme nebo podlijeme, je-li to potřeba. Na poslední půl hodinu zvýšíme teplotu trouby na 180°C.

Po upečení vyndáme pečeni a zahustíme omáčku. Můžeme to udělat hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody, lepší je ale částečně rozmixovat upečenou zeleninu a dobře promíchat. Pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s rýží, s brambory, kaší nebo s knedlíkem a přelitou lahodným sosem.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více